Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Låt mor och far besluta

Oliberal kamp för fler pappamånader.

Att barn görs till medel i jämställdhetskampen är olämpligt. Ändå var Lena Sommestad (S) och Bonnie Bernström (FP), ordförande för respektive kvinnoförbund, inte de första att göra just det. Det var inte barnperspektivet utan jämställdhetsperspektivet som lyftes fram när de gjorde gemensam sak och krävde ökad kvotering av föräldraförsäkringen.

Viktigast är en reform av föräldraförsäkringen, för att nå fortsatt framgång i jämställdhetspolitiken, skrev de på DN Debatt i fredags.

Ändamålet, att gynna kvinnors löneutvecklingen och ställning på arbetsmarknaden, må vara hur gott och befogat som helst. Men det motiverar ändå inte statlig detaljstyrning av beslut som bör tas på köksbordnivå!

Att vissa barn får tillbringa mer tid med mamma eller pappa måste inte bero på att den ena parten är mer lik en dinosaurie än en modern förälder. Avgörandet kan ha helt andra, ytterst förståeliga och rationella orsaker.

En förälder kanske är arbetslös, en annan kanske jobbar deltid, en tredje har kanske känt av en begynnande utbrändhet på en hetsig arbetsplats. Respektive familj kan då fatta ett klokt och hälsosamt fördelningsbeslut – med både barnets och familjens bästa för ögonen.

Ska staten då träda in och bryskt tala rationella vuxna till rätta?

”Ingen tvingar någon att ta ut sin föräldraledighet”, var en vanlig kommentar på sociala medier i debatten som uppstått efter att Jan Björklund redan i torsdags tillkännagett att han bytt åsikt i fråga om fler pappamånader.

N ej , piskan ska väl bara kittla lite lagom?

Föräldraförsäkringen är i första hand till för barnen. Och även om de självklart mår bäst av att tillbringa mycket tid med båda föräldrarna, måste det finnas utrymme för flexibilitet. Annars bedrivs jämställdhetspolitik på bekostnad av de barn som påtvingas notan i form av minskad föräldratid. Det är inte förenligt med barnkonventionen – vilket tidigare BO, Lena Nyberg, också understrukit!

Mest läst