Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Göteborgs styrande kommunpolitiker har allt för länge viskat i slutna rum om frågan och riskerar mitt förtroende, skriver Martin Forsell.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Låt medborgarna få bestämma

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jakob Lagercrantz hävdar på GP Debatt 7/8 att den politiska majoriteten har stöd för frågan i trängselskatt. Att hävda att den politiska majoriteten har stöd för frågan om trängselskatt är orimligt. Att som Lagercrantz helt slå bort undersökningar som motbevisar hans tes är bedrägligt och visar ett trångsynt önsketänkande i frågan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Eftersom Lagercrantz är så säker på stödet för sin sak hade han säkerligen välkomnat ett demokratiskt val i frågan vilket borde vara tillräckligt underlag för att hävda ett stöd bland Göteborgs medborgare. Men Göteborgs medborgare har inte fått tycka till i frågan det senaste kommunalvalet. I stället görs det på diverse inofficiella forum och tvivelaktiga frågeformulär.

Åsikterna som har uttryckts i bland annat olika frågeformulär har vidare inte varit avgörande för de val kommunpolitikerna har träffat. Sammantaget har hela ärendehanteringen och beredningen således brustit på alla de demokratiska punkterna vårt statssystem sägs vara uppbyggt på.

Vad vi medborgare i stället lämnas med är ständig propaganda att trängselavgifterna är ett sätt att förflytta kostnaderna från drivmedelsbeskattningen till den enskilde biltrafikanten. Vi förväntas förlita oss på den skattefinansierade kollektivtrafiken. Jag som så många andra kör bil till jobbet på daglig basis och vet av erfarenhet att trängsel enbart uppkommer på de stora de stora lederna före åtta på morgonen och efter fem på eftermiddagen, den vanligaste arbetstiden.

Göteborgs kollektivtrafik är i dag inte ett tillräckligt tidseffektivt alternativ till biltransport och kommer troligtvis inte heller vara det vid tidpunkten för införandet av trängselskatt.

Göteborgs styrande kommunpolitiker har alltför länge viskat i slutna rum om frågan och riskerar mitt och så många andras förtroende. Släpp ordet fritt och återge medborgarna sin rätt att göra sin åsikt hörd!

Martin Forsell

medborgare Göteborgs kommun