Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Låt Lööf utmana Fridolin

Miljöpolitiken kan avgöra både regeringens och Centerpartiets framtid. Där måste Reinfeldt toppa laget.

Med Annie Lööf som Centerledare får Fredrik Reinfeldt ett unikt tillfälle att utmana Miljöpartiet om miljöpolitiken. Andreas Carlgren är en kompetent miljöminister, men han har inte förmått ta ledningen i miljödebatten. Det skulle däremot Annie Lööf kunna göra.

För Centerpartiet borde valet av departement för Lööf vara självklart. Det är som borgerligt miljöparti Centern kan växa i storstäderna. Där heter motståndaren Miljöpartiet.

Att låta Annie Lööf ärva Näringsdepartementet efter Maud Olofsson vore riskabelt. Näringspolitiken är tung och snårig. En ny partiledare och minister kan lätt fastna i industrikriser och ett för väljarna svårbegripligt finlir. Miljöpolitiken däremot engagerar nästan alla väljare och har potential att avgöra både regeringsfrågan och Centerpartiets framtid som riksdagsparti.

Flera partier har bytt eller byter partiledare. Därmed börjar också förutsättningarna för nästa riksdagsval klarna.

Den borgerliga alliansen kommer att hålla ihop. Den internationella skuldkrisen stärker regeringen. Socialdemokraternas finansministerkandidat Tommy Waidelich är ingen match för Anders Borg. Med Annie Lööf som miljöminister utmanas Miljöpartiets nya ledarduo Gustav Fridolin och Åsa Romson om de unga miljömedvetna storstadsväljarnas röster.

Det rödgröna valsamarbetet har spruckit och sprickorna fördjupas. Sannolikt heter Vänsterpartiets nya partiledare Jonas Sjöstedt – troligen i par med Ulla Andersson. Sjöstedt är en vältalig vänstersocialist som kommer att attrahera väljare på socialdemokratins vänsterflygel.

Det medför stora problem för Håkan Juholt. För att inte förlora väljare till Vänsterpartiet måste han bedriva vänsterpolitik. Samtidigt behöver han locka till sig väljare från Alliansen. Den simultankapaciteten ser Juholt inte ut att ha.

GP 4/9 -11

Mest läst