Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Sjukvården satsar bara på fetmakirurgi för att hjälpa någon att gå ner i vikt. Sjukvården måste erbjuda alternativa effektiva metoder – inte minst för alla med måttlig fetma som börjar få fetmarelaterade sjukdomar, skriver debattörerna.

Låt läkare skriva ut viktnedgång på recept

Det är dags för primärvården att ta ett bredare grepp om problemen med fetma och låta den senaste forskningen om viktminskning få genomslag i vården, skriver professor Claude Marcus och Stefan Ryme, VD Viktväktarna.

För många betyder det nya året ett nytt försök att gå ner i vikt. De i särklass vanligaste nyårslöftena är att börja träna och att äta hälsosammare.

Övervikt är en fråga som berör många människor. Hälsoeffekterna av fetma är mycket oroväckande – fetma är lika farligt som rökning – och för yngre individer är även måttlig övervikt förenat med hälsorisker. När Viktväktarna frågade svenska kvinnor i åldern 20-45 år så svarade 7 av 10 att de skulle vilja gå ner i vikt.

20 miljarder att spara

Det är också en fråga för samhället. För några år sedan beräknade forskare vid Lunds universitet kostnaden för vård, sjukersättning och andra följder av fetma till 20 miljarder kronor.

Tyvärr räcker det inte med ett nyårslöfte för att ställa om sitt liv och leva hälsosammare. De som nu kämpar med sin övervikt förtjänar all hjälp de kan få.

Sedan 2001 har läkare haft möjlighet att skriva ut fysisk aktivitet på recept (FaR) för att hjälpa patienter att förbättra sin hälsa och motverka vissa sjukdomstillstånd. Det är utmärkt! En ny granskning från TV4 visar att det ger goda resultat och borde användas mer.

Nu är det dags att ta nästa steg. Läkare borde få möjlighet att skriva ut viktminskning på recept.

Gott om vetenskapliga belägg

Det finns gott om vetenskapliga belägg för att viktminskning har positiva hälsoeffekter. Det minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, stroke och vissa typer av cancer, för att nämna några exempel.

Sverige är bra på att informera om övervikt och fetma. Skolor och förskolor har som en av sina uppgifter att stimulera till fysisk aktivitet och goda matvanor. Alla vet att det skulle vara mer hälsosamt att ta trapporna på jobbet än hissen.

Men Sverige är förbluffande dåligt på behandling. Sjukvården satsar bara på en metod för att hjälpa någon att gå ner i vikt: fetmakirurgi. Det är ett mycket radikalt ingrepp som räddar livet på många individer med allvarlig fetma. Men ingreppet är inte bra för alla och sjukvården måste ha till uppgift att tillhandahålla andra alternativa effektiva behandlingsmetoder – inte minst för alla dem med måttlig fetma som börjar få fetmarelaterade sjukdomar som högt bodtryck, förhöjda blodfetter och diabetes.

Behandlingen behöver inte alls vara så radikal för att nå resultat. Viktväktarna har en väl beprövad metod för att hjälpa människor att lägga om sin kost och på så sätt gå ner i vikt och långsiktigt behålla en lägre vikt.

Geick ned dubbelt så mycket

Medicintidskriften The Lancet publicerade 2011 en undersökning som visade att deltagare som lottades till Viktväktarnas program gick ner dubbelt så mycket i vikt som de patienter som följde primärvårdens viktminskningsprogram. Viktväktarna har således en vetenskapligt dokumenterad metod för att hjälpa människor att lägga om sin kost och på så sätt gå ner i vikt och långsiktigt behålla en lägre vikt.

Den ökade samverkan som håller på att utvecklas mellan landstingens egna vårdgivare och privata företag bör även involvera engagerade aktörer som på vetenskaplig grund behandlar folksjukdomen fetma.

Pilotprojekt i Bjuv

I skånska Bjuv pågår just nu ett pilotprogram där en vårdcentral har inlett ett långsiktigt samarbete med Viktväktarna och erbjuder överviktiga patienter att delta i dess viktminskningsprogram. Resultatet är mycket lovande.

Det är dags nu för primärvården att ta ett bredare grepp om fetmaproblematiken och att låta den senaste forskningen om viktminskning få genomslag i vårdens praktik. Eftersom fetma är ett av våra största hot mot folkhälsan bör en fungerande fetmabehandling vara en del av den offentligt finansierade vården.

Claude Marcus

professor vid Karolinska Institutet och vetenskaplig rådgivare för Viktväktarna

Stefan Ryme

VD Viktväktarna

Bild - 2
Claude Marcus professor vid Karolinska Institutet och vetenskaplig rådgivare för Viktväktarna Stefan Ryme VD Viktväktarna
Bild - 3
Mest läst