Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Låt externa experter granska staden

  Göteborgs stad klarar inte att själv komma till botten med alla mutproblem. För att undvika en förtroendekris vill vi därför att staden tillsätter en extern och oberoende kommission, skriver Theo Papaioannou och Tom Heyman, Vägvalet.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Göteborg genomgår en förtroendekris som påverkar stadens identitet och varumärke. Avslöjandena avlöser varandra. Trots detta uppvisar varken majoriteten eller oppositionen någon nämnvärd handlingskraft på att få ordning på problemen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Alla skyller på alla. I detta läge hade det varit bra med politisk enighet. Politisk enighet som har varit mantrat för att införa trängselskatten i Göteborg. Det saknas tyvärr när det behövs som bäst.

  För finns det en enighet så gör både majoritetens och oppositionens representanter allvar av Vägvalets motion om att tillsätta en extern kommission som granskar Göteborg stad. Gör verklighet av kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthéns egna ord ”vi ska vända på alla stenar”.

  Vägvalet vill att en extern oberoende kommission granskar Göteborg Stads:

  * organisation

  * kontrollfunktioner

  * interna rutiner

  * bolagsstruktur och dess påverkan på kontrollfunktionerna

  * bolagsstyrelser och dess arbetssätt samt ansvar

  * rutiner för att upprätta avtal med vd och förvaltningschefer

  * transparens och öppenhet

  * eventuella andra frågetecken som kommissionen kommer fram till

  Den externa granskningen ska vara helt frikopplad från Göteborg stad och kommissionens granskningsrapport redovisas till Göteborgs fullmäktige.

  Hulthén sa vid en intervju i GP TV att även annat måste hanteras av Stadsledningskontoret. Nonsens! Att få ordning på Göteborg stads styrning måste prioriteras.

  Vägvalet vill se mer handlingskraft för att få ordning på stadens styrning och kontroll och kräver därför att motionen får en snabb behandling.

  Theo Papaioannou, Vägvalet

  partiledare

  Tom Heyman, Vägvalet

  vice partiledare