Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Låt ett förstärkt Frontex säkra den fria rörligheten i EU

Utan en fungerande gemensam bevakning av Europas gränser och mottagande av asylsökande blir en solidarisk fördelning av flyktingar mellan medlemsstaterna omöjlig, skriver Tina Acketoft (L).

Svenska ungdomar känner inte till ett Europa där visumansökningar och långa passkontrollköer präglar resandet. Jag önskar att det skulle förbli så.

Den senaste tidens utveckling visar dock att vi inte kan ta detta för självklart. Land efter land sätter upp vad man hoppas är tillfälliga gränskontroller. Nu vet också vi svenskar det handlar om. Sedan en månad möts Öresundsresenärer av ID-kontroller på resan över Bron.

Den överenskommelse som möjliggör våra passlösa resor till Berlin, Barcelona och Budapest har börjat krackelera. Det inbyggda fel som hela tiden funnits i Schengenavtalet har nu exponerats – det saknas ett gemensamt ansvarstagande för gränsen mot omvärlden.

För Sverige innebar en anslutning till Schengensamarbetet en fri rörlighet för de människor som är medborgare i de andra medlemsstaterna – och för de som har rätt att befinna sig inom deras gränser. Att länderna som gränsar till icke-medlemmar skulle hålla koll på dem som kommer och går var en förutsättning från start.

Lika stort ansvar

I praktiken innebär det att länderna tar olika stort ansvar. Medlemsstater som gränsar till icke-Schengenländer förväntas inte bara garantera sin egen säkerhet, utan hela Europas. Ett land som Sverige, vars alla grannar är Schengenmedlemmar, har bara nermonterade gränser att kontrollera. Samtidigt kan svenskarna dra nytta av den fria rörligheten i Europa.

Vi har alltså åkt snålskjuts på – och varit beroende av – både Ungern och Grekland. När Schengensamarbetet bildades såg världen annorlunda ut. Människor hade inte demonstrerat på Tahrirtorget, Bashar al-Assad höll fortfarande Syrien i ett stenhårt grepp, och bara ett fåtal hade hört talas om Daesh eller Islamiska staten. De grekiska, italienska och ungerska gränsbevakningarna kunde hantera sina uppdrag.

Sedan den arabiska våren har Europas gränsar rämnat. Flyktingbarn försvinner, ingen vet hur många terrorister som befinner sig här och känslan av kaos har fått många länder att sluta sig inåt. När de yttre medlemsstaterna misslyckas att kontrollera sina gränser har länderna längre in på kontinenten inga möjligheter att varaktigt hantera trafficking, illegal vapenhandel och terrorism. Det är i dag tydligt att Schengenavtalet saknar en överenskommelse om bevakning av områdets gränser.

Gemensam bevakning

Vi Liberaler har länge förespråkat en gemensam europeisk gränsbevakning. Utan ett fungerande mottagande av asylsökande blir en solidarisk fördelning av flyktingar mellan medlemsstaterna omöjlig. Utan en fungerande säkerhetskontroll kommer terrorresorna fram och tillbaka till Europa inte att kunna stoppas.

På tisdagen (26/1) meddelade inrikesminister Anders Ygeman (S) att han stöder oss i detta. Det är glädjande. Att regeringen under hela 2015 motarbetat ett utvidgat Frontex – vilket till slut resulterade i ett akut läge där svenska gränskontroller blev enda lösningen – beror inte bara på att den är naiv. Tillsammans med förslaget om stängande av Öresundsbron vittnar det om ett oförstånd inför värdet av den europeiska gemenskapen.

Tina Acketoft (L)

riksdagsledamot EU-nämnden

Bild - 2
Tina Acketoft (L), riksdagsledamot EU-nämnden
Mest läst