Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Långa vårdtider i Västra Götaland

GÖTEBORG: Västra Götaland har landets längsta vårdtider inom både hjärtsjukvården och ortopedin.En höftledsopererad kvinna i Västra Götaland har 11,5 dagars vårdtid medan man i Stockholm har sju dagar.
Det här avslöjas i en utredning som Sveriges kommuner och landsting gjort där man granskat vårdtiderna för ett antal operationer och funnit stora skillnader. Bland annat konstateras att vårdtiden för en kranskärlsopererad kvinna i Västra Götaland är 14,1 dagar medan medelvårdtiden i Värmland för samma operation är 7,2 dagar. Även för PCI-ingrepp (ballongsprängning) är vårdtiderna långa i regionen liksom för akut hjärtinfarkt och lunginflammation och vårdtiderna är längre än riksgenomsnittet också för stroke. Däremot har man korta vårdtider för prostata för män och bröstcancer för kvinnor.
Ulf Engström vid Sveriges kommuner och landsting som gjort studien medger att skillnaderna är stora.
- Det är faktiskt iögonfallande att vårdtiderna skiljer så mycket mellan olika landsting. Vi har inte någon direkt förklaring till det men en bakgrund inom ortopedin kan vara hur ofta man opererar äldre patienter. Där blir vårdtiderna ofta längre. Inom kranskärlskirurgin finns flera enheter som opererar i Västra Götaland och där har vi en medelvårdtid av dessa. Där finns ju både Sahlgrenska och Scandinavian Heart Centre.
Inom Västra Götalands-regionen konstaterar man att det finns anledning att närmare granska bakgrunden till de långa vårdtiderna både inom ortopedin och hjärtsjukvården. Lars Ekström, områdeschef för Hjärta-kärl vid SU, säger att han har uppmärksammat det här men man upplever inte att vårdtiderna är så långa inom Västra Götaland.
- Vi har en medelvårdtid på cirka sju dagar för hos oss men om man räknar in hela vårdtiden för de patienter som först kommer till andra sjukhus och som vi sedan får ta över kan tiderna bli långa. Vi har dessutom enligt egna beräkningar bara 2-3 dagar för akut hjärtinfarkt och sedan tar hemlasarettet hand om patienterna igen. Vad gäller PCI-patienter handlar det om ett par dagar när patienterna väl kommit över tröskeln till oss.
En andra PCI-enhet öppnas
Lars Ekström säger däremot att man haft bekymmer i höst att klara alla PCI-patienter så snabbt man vill inom SU men beslut är nu fattat om att en andra PCI-enhet ska öppnas på Östra i september nästa år.
En tänkbar förklaring till långa vårdtider inom höftledsplastiken kan vara att regionen opererar fler äldre patienter, alltså patienter över 75 år. Men antalet vårdtillfällen per 100 000 innevånare visar att Västra Götaland inte sticker ut för äldre patienter utom möjligen för patienter över 85 år där regionen har fler vårdtillfällen än riksgenomsnittet men ändå färre än sju andra landsting/regioner.
Mest läst