Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Kön ringlade lång utanför Lagerhuset.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Långa köer för klädbyte

  Lördagens Klädbytardag på Lagerhuset blev ännu större succé än förra årets på Världskulturmuseet.

  Först var det kö för att få lämna fem plagg var per person. När det blev dags att byta till sig andras inlämnade kläder ringlade kön från Lagerhuset långt ner över Pusterviksbron.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Göran Sunnergren från Naturskyddsföreningen fick agera dörrvakt för brandsäkerhetens skull. Lika många kom in som lämnade lokalen, för att det skulle bli drägliga förhållanden inne i lokalen.

  Ida Lindberg var en av många som stod vid inlämningsdisken och kollade att kläderna var hela, rena, utan noppor och att de inte var för urtvättade.

  – Det är överlag ganska fina kläder. Killarna lämnar in ganska mycket märkeskläder, noterade Ida Lindberg.

  – Gôtt att bli av med lite. Jag har bytt till mig två tröjor och en jeansklänning, sade klädbytaren Sara Birgerson nöjt.

  Ann-Catrin Dafgård, glad pensionär var mycket tillfreds med sin nya vita linneskjorta. Hon leder en studiecirkel i återbruk, där man tillverkar kläder, konst och smycken och hon kunde inte låta bli att gå på Klädbytardagen.

  I ett hörn av den stora lokalen köade människor till rummet, där flinka flickor med symaskiner erbjöd sina tjänster i en ändringsateljé. Den vände sig till kunder, vilkas nybytta kläder inte riktigt hade rätt storlek eller passform.

  Helena Lundström, med egen designfirma, arbetade i en återvunnen klänning, som hon har tillverkat av en spetsgardin med ett gult undertyg. På huvudet satt en liten mörk herrhatt.

  – Just nu kortar jag av och syr in en kjol. Det är inte så svårt och det kostar inget för kunderna.

  Ändringssömmerskan Mirelle Edgren ställde upp som volontär för Naturskyddsföreningen.

  – Jag gör ett insnitt på en fodrad kappa. Det blir lite av fusk, en abrovinsch, men kunden vill att silhuetten ska vara smalare, förklarade hon med nålarna nere i ett virrvarr av veck, rynkor och foder.

  Först efter ett par timmar efter öppningsdags försvann de sista köande kunderna på trappan in till Lagerhuset.

  Jessica Andreason från Naturskyddsföreningen med uppskattningsvis 800 besökare.

  – Detta är landets största Klädbytardag. Syftet är att visa att man kan välja en medveten klädkonsumtion genom att återanvända andras kläder.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.