Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

246097.jpg

Lånecyklarna har fått sitt namn

Ola Ederborn får ge namn åt lånecyklarna som i augusti placeras ut i Göteborg.

Uppdraget för namntävlingen var att hitta på ett namn "förmedlar en positiv känsla för ett Göteborg där man kan röra sig flexibelt med cykel".

Cirka fantasifulla och idérika 300 göteborgare skickade in förslag på vad de tyckte var ett bra namn för lånecykelsystemet.

"Styr & Ställ" var bästa tävlingsbidraget tyckte juryn. På fredagen presenterades namnet vid en liten ceremoni på Gustaf Adolfs torg.

- Valet var lätt. Alla i juryn, helt oberoende av varandra, fastnade för just det, berättade Jan Hallberg (M), kommunstyrelsens vice ordförande och jurymedlem.

Bakom förslaget står Ola Ederborn, en ung göteborgsklle, som nu vinner säsongskort för både 2010 och 2011.

Han skriver i sin motivering: "Namnet är dels en liten klassisk Göteborgsk ordvits, orden i namnet kan läsas som cykelstyre och cykelställ. Men det syftar också till precis det man gör när man lånar en cykel, man tar sig dit man ska och sen ställer man cykeln".

Det är först 10 augusti, i samband med kulturkalaset, som Styr & Ställ-cyklarna invigs och försäljningen av abonnemangskort startar.

Men redan nu i juni startar bygget av de första lånecykelstationerna i Göteborgs mest centrala delar. Utbyggnaden fortsätter sedan gradvis - i år ska 40 stationer färdigställas.

Systemet kommer att vara reklamfinansierat och skötas av JC Decaux. De har redan rejäl erfarenhet av lånecykelsystem från 60 städer i Europa, bland dem Paris, Dublin, Lyon och Marseille. Satsningen i Göteborg blir deras första i Norden.

När allt är utbyggt till säsongen 2013 kommer det att finnas 1 000 cyklar i centrala staden fördelade på minst 60 stationer med 300-500 meters mellanrum.

- Att ha korta avstånd mellan stationerna, helst inte mer än 300 meter, är en viktig framgångsfaktor. En annan är ett lågt pris - priset i Göteborg blir det lägsta vi tillämpar någonstans i Europa, säger Magnus Heljeberg, vd för JC Decaux,

Ett tredagarsabonnemang i Göteborg kommer att kosta tio kronor.

Årets säsongskort kommer att kosta hundra kronor - nästa år blir det dyrare men årets säsong blir ju kortare, bara från 10 augusti till 31 oktober. Nästa år startar säsongen 1 april.

Bild - 6
Bild - 4

Namnjuryn bestod av Anneli Hulthén (S), Jan Hallberg (M), Lars-Bertil Ekman, före detta direktör för Trafikkontoret och Carina Herly, kommunikationschef på JCDecaux.

Namnet Styr & Ställ kommer bland annat att finnas på cyklarna, årskortet, cykelstationerna, webben och i annonser.

Tanken är att man lånar cykeln på en cykelstation och sedan använder den i maximalt 30 minuter för att ta sig dit man ska och ställa ifrån sig den i en annan cykelstation.

Det ska bli enkelt att dygnet runt teckna abonnemang på stationerna genom att använda bankkort.

Mest läst