Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lättare stål ger tyngd åt miljövänlig tillväxt

Med hjälp av bättre material kan vi fortsätta bygga infrastruktur och bättre bostäder i hela världen – utan att förstöra miljön. Stålindustrin är lösningen, inte problemet, för klimatet, skriver Bo-Erik Pers, vd Jernkontoret.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I december hålls FN:s klimatförhandlingar i Paris. Ambitionen är att ta fram ett globalt bindande klimatavtal. Det är bra, men världen behöver också ökad tillväxt om klimatfrågan ska lösas samtidigt som välståndet ökar. Därför bjuder vi in miljöminister Åsa Romson till stålindustrin för att visa att det är vi som är lösningen – och inte problemet – för klimatet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Åtta av tio unga uppger att de har klimatångest enligt en undersökning gjord av Cint 2013. Var fjärde ung uppger att de har ont i magen när de tänker på klimatförändringarna och oroas varje vecka av tankar på detta. När unga beskriver sina kriterier för framtida arbetsgivare ligger miljöansvar och hållbarhet i topp. Allt fler konsumenter efterfrågar hållbara produkter och premierar företag som agerar hållbart. De företag som möter denna efterfrågan är framtidens vinnare, och enda sättet framåt för långsiktig konkurrenskraft och förmåga att attrahera medarbetare i framtiden.

Svenska företag ligger långt fram när det gäller klimat- och miljöhänsyn. Vi har framsynta kunder och konsumenter och en levande miljö- och klimatdebatt som gjort det självklart för oss att anamma värderingar och ambitioner om en cirkulär ekonomi där återvinning och utsläppsminskningar ligger högt på agendan. Att spara resurser och energi är både ekologiskt och ekonomisk hållbart.

Den största återvinnaren

Stålindustrin är och har varit den största återvinnaren av sina material i över hundra år. Stål kan återvinnas hur många gånger som helst utan förlorad kvalité. Skrot är därför stålindustrins viktigaste råvara.

Men det räcker inte. Vi måste också bidra till en än mer hållbar produktion och miljönyttiga produkter som kan minska världens utsläpp. Det är därför SSAB konverterat ugnar till naturgas i Borlänge som minskar utsläppen med 40 000 ton koldioxid om året och utvecklar höghållfasta stål till bilkarosser som är 20–40 procent lättare och minskar bilarnas bränsleförbrukning. Det är därför Sandvik AB har utvecklat bränsleceller och tillsammans med kommunen provat bränslecellsbilar under året, det är därför Höganäs AB bygger en testanläggning för biogas. Kunderna efterfrågar miljöansvar och klimatsmarta produkter och miljökraven blir allt högre i allt fler sektorer.

Tillväxt som minskar utsläpp

Ibland ställs klimat mot tillväxt och konsumtion. Det är olyckligt. Sverige är en förebild i världen som visar att det är tillväxt och utveckling som kan minska utsläppen och fortsätta bygga världen med smartare produkter, mindre resurser och dessutom till bättre resultat. Här i Sverige glömmer vi ibland att världen inte är färdigbyggd. Vilka är vi att säga: det räcker nu, vi klarar inte mer tillväxt för då tar jordens resurser slut? Lätt för oss att säga när vi redan har elektricitet, rinnande vatten, tågräls och välisolerade hus. Alla har inte det. En miljard människor svälter fortfarande i världen.

Vi kan bidra till att resten av världen får den välfärd och standard som vi åtnjuter i väst, men på ett mer klimatsmart sätt med ny teknik och bättre material. Att varje kines och afrikan vill transportera sig och bygga ut sina städer måste inte innebära att jordens resurser tar slut. Inte om vi skapar resurssnåla fordon, återvinningsbara material och effektivare produktionsanläggningar.

En procent gör skillnad

En ökad industriell produktion med klimatsmarta produkter kan både förse världen med högre välstånd och lösa klimatutmaningen. Genom att ersätta så lite som en procent vanligt stål med höghållfasta och lättare stål i Europas fordonsflotta skulle utsläppen av växthusgaser minska med åtta megaton koldioxid. Det motsvarar utsläppen från 20 000 personbilar per år i Sverige. Genom att använda höghållfast stål i taket på Friends Arena kunde vikten reduceras med 13 procent och utsläppen av växthusgaser med 900 ton. Globalt kan användning av höghållfasta stål i byggkonstruktioner, enligt exemplet med Friends Arena, minska utsläppen av växthusgaser med cirka 150 megaton CO2e. Det är nästan tre gånger så mycket som de totala växthusgasutsläppen i Sverige på ett år.

En industri med lönsamhet kan investera i forskning och utveckling som ger oss lösningarna på världens klimatutmaning. Kom därför och träffa oss, Åsa Romson, innan du åker till Paris, så att vi kan förse dig med de bästa argumenten och exemplen på hur industrin kan bidra, bara vi får växa.

Bo-Erik Pers

vd Jernkontoret, stålindustrins branschorganisation