Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Lättare skänka pengar med sms

  Hjälp till krigsdrabbade barn och en biljett till bussen är återigen bara några knapptryckningar borta. Mobiloperatörernas betalningstjänst Wywallet inför efter kritik ett nytt och enklare system för att betala via sms.

  Från och med lördag den 1 juni kan privatabonnenter betala varor och tjänster via sms utan att behöva registrera sig i förväg.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  När systemet med registrering för sms-köp infördes i februari, med hänvisning till betaltjänstlagen, störtdök intäkterna hos många välgörenhetsorganisationer.

  "När nya sms-regler infördes tappade vi 92 % av våra sms-gåvor. Nu kan vi förhoppningsvis få tillbaka en del", skriver Svenska Röda Korset på Twitter.

  Också Unicef och Läkare utan gränser såg en tydlig minskning av givmildheten.

  -Vi var inte medvetna om att det skulle vara ett så stort hinder. Men vi har lyssnat på kritiken och har hittat ett enklare system, säger Adam Hasslert, marknadschef på Wywallet.

  Visserligen krävs fortfarande en registrering, men krånglet är borta. Man gör sitt första sms-köp som vanligt och får då information om Wywallets tjänst. Genom sitt andra köp accepterar man villkoren.

  -Välgörenhetsorganisationerna är jätteglada över det här och vi hoppas att givandet tar fart igen, säger Adam Hasslert.

  Wywallet jobbar på att förenkla systemet också för företagsabonnenter.