Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Lättare att komma in på gymnasiet

Det blir allt lättare att komma in på gymnasiet. Men till ett attraktivt program på ett populärt gymnasium är konkurrensen stenhård.

Det finns drygt 2500 lediga platser i Göteborgsregionens gymnasieskolor till hösten. Det framgick när Gymnasieintagningen på torsdagen presenterade den preliminära intagningen.

Det är tio procent fler lediga platser än förra året och ett resultat av sjunkande elevtal i kombination med att platsutbudet, i alla fall i Göteborg, ökar hos framför allt friskolor.

Samtidigt finns bland de sökande som inte är intagna nästan 2000 obehöriga elever. Normalt kommer cirka hälften av dem att läsa upp sig så att de blir behöriga till höstterminsstarten.

Högsta söktrycket i regionen är det till Bernadottegymnasiets specialutformade program för uniformsyrken med 3,4 behöriga sökande per plats,. Naturvetenskapliga programmet på fristående Teoretiska gymnasiet har 2,9 sökande per plats. Dessutom har sjöfartsprogrammet Tjörns gymnasieskola och och Seglande gymnasieskolan på Öckerö fler än två sökande per plats.

Hälften av de som sökt till hösten vill gå samhällsvetenskapligt eller naturvetenskapligt program. Samhällsvetenskap är också det program som ökar mest jämfört med förra året medan handels- och administrationsprogrammet minskar mest.

Mest läst