Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Tjornrunt309

Lätta vindar i Lilla Tjörn Runt

SEGLING: Optimistseglarna från Göteborgsområdet dominerade gårdagens Lilla Tjörn Runt, som blev dramatiskt - på land. Tidstillägg för bland annat tjuvstarter gav omkastningar i resultaten.
Protestkommittén fick fem protester att behandla, vilket är ovanligt mycket bland optimistjollarna. Ingen av dem gick dock igenom utan resultaten kunde efter några timmars väntan fastställas.
380 båtar kom till start i de lätta vindarna.
- Det var bra förhållanden för seglarna, inte för tufft men ändå utslagsgivande. Vi behövde detta efter fjolårets mycket hårda förhållanden då många inte kom i mål, säger tävlingsledaren Anders Thorén.
Bland de startande fanns allt från rutinerade optimistseglare som tävlat i både VM, SM och NM med goda placeringar, till åttaåringar som seglade för första gången:
- Det är lite av tjusningen.Vi vill ha den här bredden, säger Anders Thorén.
När det hela var klart, förhandlat och genomräknat stod Holger Tidemand från Kullavik som slutsegrare, trots att han inte startade i den första startgruppen.
Tidemand är 13 år, men en ganska rutinerad optimistjolleseglare som uppenbarligen trivdes i de svaga vindar som rådde runt Stenungsön i går.
- Det här gör så klart att det känns extra kul att fortsätta att satsa. Det gick lite upp och ned under tävlingen, men jag kan inte vara annat än nöjd, säger Holger Tidemand.
Borre sexa i SM - och femma runt Stenungsön
Även andra och tredjeplatserna kneps av seglare i andra startgruppen.
Patrik Sturesson från Rådasjöns SS kom på andra plats och Lina Nilsson från Hjuvik tog tredjeplatsen.
- Det är femte gången jag seglar Tjörn Runt och att bli tvåa totalt smäller så klart högst. Vi märkte att vi fick bra vindar och gick snabbt i vår startgrupp, säger Patrik Sturesson.
Bäste man i den äldsta startgruppen blev Rickard Borre från Hjuvik, som slutade femma totalt. Han var ändå nöjd med seglingarna:
- Visst, det gick trots allt ganska bra för mig.
Han berättar att han seglat optimistjolle i åtta år. Men eftersom han snart fyller 15 är det här det sista året.
- Det blir förmodligen e-jolle i fortsättningen.
Rickard Borre blev sexa i SM i år och har också rutin från VM. Han tyckte att vindarna var nyckfulla:
- Det kunde plötsligt stå helt still och sedan fick man plötsligt fart i den vind som fanns. Jag gick ganska långt från land när jag rundade Stenungsön och det tror jag man tjänade på.
Nicklas Dackhammar från Hjuvik är en annan bra optimistseglare, men han var inte helt nöjd efter tävlingen.
- Jag gjorde en hygglig insats men inte speciellt bra. Det här var min sista tävling i optimist eftersom jag nu skall övergå till e-jolle.
Oskar Cedergårdh från Lerum var också nöjd efter tävlingarna men tyckte att vindarna var väl svaga:
- Det fungerade OK. Det är i alla fall en kul tävling.
Sara Falkenberg, SS Norderviken i Fjällbacka, deltog i Tjörn Runt för fjärde gången. Hon kom tidigt i mål och var nöjd med sin dag på sjön. Hon har också deltagit i SM i år och seglar vidare i optimistklassen också nästa år. Pappan Morgan Falkenberg säger att det är positivt att Sara vill satsa på segling men att det självklart tar det mesta av familjens fritid:
- Det blir ofta en hel del långa resor till tävlingar. Samtidigt är det roligt att vi också i norra Bohuslän börjar få fler ungdomar som vill satsa på optimistsegling.
Tävling utan komplikationer
Arrangörsklubben Stenungsunds SS är en av de mer framgångsrika klubbarna på ungdomssidan. Två av de seglare som klubben fått fram i optimistklassen är Emma Oljelund och Clara Svensdotter. Nu tävlade de i Lilla Tjörn Runt, men de har också meriter från både EM, NM och SM.
- Det var visserligen inte hårt väder men ändå inte helt lätt eftersom det blev mycket kryss och varierande vindar. Samtidigt är det så klart kul med den här tävlingen.
Stenungsundstjejerna räknar med att antingen satsa på e-jolle eller tvåmansbåt efter optimistjollen.
Arrangörsklubben konstaterade också efter tävlingarna att de relativt svaga vindarna gjorde att man inte hade några bekymmer med haverier eller säkerhet.
Mest läst