Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Korvar.jpg

Lätt som en plätt att göra korv

Knappt har vi fått kläm på hur man får surdegsbrödet att jäsa förrän det är dags för nästa utmaning i köket. – Det är hur lätt som helst att göra egen korv, säger Sven Hallberg, initiativtagare till sällskapet Korvens vänner.

Swedish Sausage Society, som sällskapet kallar sig i internationella sammanhang, är dock ingen dagslända som så mycket annat som nu för tiden dyker upp i matsammanhang. I över 20 år har Sven Hallberg rest runt i framför allt Skåne och predikat fördelarna med hemmagjord klassisk svensk korv.

– Utbudet i affärerna motsvarar inte våra förväntningar på kvalité. Den som gör egen korv kommer till sin häpnad att finna att det är lätt att göra och att korven blir fantastisk god, säger han till TT.

Ett problem med korven vi köper i de vanliga livsmedelsbutikerna är den ständigt sjunkande kötthalten. Ett annat är att tillverkarna håller på att slå knut på sig för att hitta kryddstarka utländska korvar och glömmer de svenska klassikerna, påpekar Sven Hallberg.

Är det svårt att göra korv?

– Svaret är absolut nej. Kan man göra en köttbullsmet så kan man göra korvsmet. Det går att använda köttfärs, men det är bättre att mala själv. Korvskinn – fjälster – finns i alla välsorterade butiker.

För att göra korv behövs ett korvhorn. Finns som tillbehör till bättre matberedare.

Korvskinnen eller fjälstern kan vara gris- eller fårtarm. Om din livsmedelsbutik inte har fjälster kan de säkert ta hem mot beställning.

Exempel på korv som Korvens vänner propagerar för: korvkaka, fläsk och julkorv, leverkorv, fransk eller bayersk lantkorv och medisterkorv. (TT)

Källa: Korvens vänner.

Mest läst