Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Lätt att tolka folkomröstningen

Det finns bara en enda rimlig tolkning av folkomröstningsresultatet: Göteborgarna har sagt NEJ till trängselskatt och därmed till Västsvenska paketet i dess nuvarande form, skriver Joakim Rosdahl (C).

Replik

Folkomröstningen, 30/10

Bo Anderssen (FP) skriver att folkomröstningen var felaktigt utförd. Anderssen tycker det är svårt att tolka resultatet (som alltså blev 57 procent NEJ och 43 procent JA).

Men det är inte svårt. Av två skäl. Dels hur valsedeln var formulerad, dels hur debatten fördes.

Valsedeln

Texten på valsedeln inleddes med en form av varningstext med syfte att belysa konsekvenserna av ett NEJ i omröstningen:

Göteborgs Stad har tillsammans med Staten, Göteborgsregionen, Region Halland och Västra Götalandsregionen ett avtal om Västsvenska paketet.

Trängselskatten som infördes i Göteborg 2013 ingår i avtalet och har tre syften: minska trängseln, förbättra miljön och delfinansiera Västsvenska paketet. Paketet innehåller bland annat en ny Götaälvbro, en pendeltågtunnel, en ny älvförbindelse och investeringar i kollektivtrafik.

Konsekvensen av att rösta NEJ är alltså att man röstar nej till Västsvenska paketet (i dess nuvarande form). Ingenting på valsedeln antyder att omröstningen skulle gällt finansiering av ett oförändrat paket. Om man ville markera mot Västsvenska paketet var man tvungen att rösta NEJ och priset för ett NEJ var att trängselskatten då tas bort. Om man ville ha bort trängselskatten fick man rösta NEJ och då med konsekvensen att Västsvenska paketet måste förändras. Precis som Anderssen skriver så innebar JA inga förändringar i Västsvenska paketet. Det är de överväganden väljarna har gjort.

Debatten

Politikerna på JA-sidan har varit mycket tydliga med att ett NEJ sätter västsvenska paketet på spel. I GP:s chatt några dagar innan valet fick Stefan Löfven frågan om vad som händer vid ett NEJ: Då saknas 17 miljarder kronor och då faller paketet. Samma budskap har lämnats av både förre finansministern och infrastrukturministern.

Den rödgröna ledningen i Göteborg skrev till och med en debattartikel i GP innan folkomröstningsbeslutet i fullmäktige: Trängselskatten är en helt avgörande del i finansieringen av det Västsvenska paketet.

Det finns bara en enda rimlig tolkning av folkomröstningsresultatet: Göteborgarna har sagt NEJ till trängselskatt och därmed till Västsvenska paketet (i dess nuvarande form).

Joakim Rosdahl

ledamot och suppleant av Göteborgs fullmäktige 1985-1991 för Centerpartiet

Mest läst