Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bild - 1

Läsplatta 10

Läsplattan Iriver Story är inte den främsta resekamraten men ändå bäst i test. Fyra konkurrenter fanns med i startfältet.

En läsplatta är en bok i digitalt format. På den laddas filer för e-böcker ner för läsning. Den är inte tung att bära och beroende på minneskapaciteten kan du ladda ner många eller ofantliga mängder boksidor.

I senaste numret av tidningen PC för alla publiceras ett test av fem läsplattor. Alla utom en har en lässkärm på sex tum, vilket är ungefär samma storlek som på en pocketbok.

Utnämningen bäst i test gick till Iriver Story. Det som gjorde den till vinnare är att den är lätt och smidig. Dessutom att den har en öppen lösning, till skillnad från Amazon Kindle som valt en låst lösning till Amazons nätbutik.

Vinnarbetyget dras dock ner bland annat därför att den inte klarar av att läsa böcker i textformatet Mobipocket. Dessutom ansågs den lite för stor för att vara det optimala resesällskapet.

Men Iriver Story klarar, liksom övriga testobjekt förutom Amazon Kindle, bibliotekens e-böcker.

Och framtiden ser förmodligen ljusare ut, eftersom branschen har enats om ett gemensamt format för e-böcker som heter epub. Krånglet med många olika format är förhoppningsvis därmed inne i en övergångsfas.

Med läsplattan finns möjlighet att skaffa sig ett stort bibliotek som bara väger lite mer än en enda vanlig bok. Har plattan en gigabyte i minne får du plats med cirka 2 000 pocketböcker. Plussar du om möjligt på med ett minneskort finns plats för ett gigantiskt bibliotek. Med ett sd-kort på 16 gigabyte ryms ytterligare 32 000 böcker.

En vanlig läsplatta klarar ungefär 7 000 sidvändningar, vilket blir ett 20-tal pocketböcker, på en batteriladdning. Stor skillnad mot en bärbar dator.

Med inbyggd mp3-spelare går det också att lyssna på ljudböcker.

Redan så långt kan det konstateras att läsplattan har chans att finnas med i nomineringarna till årets julklapp.

Bland fördelarna kan förutom vikten mellan 150 och 290 gram också nämnas att läsplattan är betydligt tunnare än en vanlig bok. Dessutom använder plattan ett så kallat elektronisk bläck, som enligt testresultatet ger överlägsen skärpa när det gäller att läsa text. Skärmen lyser alltså inte, utan bläcket behöver ljus. Detta gör också att det inte innebär några problem att läsa i solljus.

Sony Reader Touch Edition får dock kritik för blänk och reflexer från extralagret av glas. Annars hade den blivit en självklar testvinnare, enligt PC för alla.

Läsplattan kopplas till en dator. Efter att ha surfat till en sajt som säljer e-böcker sparas först filen på datorn, sedan dras den över till läsplattan som dyker upp som extern hårddisk. Med Amazon Kindle kan man handla direkt via mobilnätet.

Adlibris.se och bokus.se säljer svenskspråkiga e-böcker.

Fria elektroniska utgåvor av klassisk litteratur finns på runeberg.org och gutenberg.org. Fria böcker finns också via feedbooks.com.

Många böcker som säljs och bibliotekens låneböcker har kopieringsskydd och därför måste man först installera gratisprogrammet Adobe Digital Editions.

Iriver Story: Definitivt bäst i test, enligt PC för alla. Lite mindre enkel att använda än exempelvis Amazon Kindle, men har större flexibilitet. Klarar exempelvis både excel- och powerpointfiler, vilket ökar användningsområdet.

Sony Reader Touch Edition: Ensam om pekskärm. Lika enkelt att navigera i boken som i biblioteket. Solklar testvinnare om det inte hade varit för bildkvaliteten med blänk och reflexer på grund av att pekskärmen kräver ett extra lager glas.

Cybook Opus: Smidigt format. Enkel att använda och väger hälften så mycket som konkurrenterna. Något mindre skärm, vilket kräver fler bläddringar.

Nuut 2: Lite för klumpig och har för stor ram. Kräver många menyhopp när bok laddas ner från datorn. Inga extra finesser förutom inbyggd mp3-spelare.

Amazon Kindle: Passar bäst i USA. Skärmen har 16 nyanser av svart. Inbyggt 3G, vilket möjliggör köp från Amazons nätbutik, men där finns ännu inga böcker på svenska. Klarar inte nya standardformatet för e-böcker, epub.

Källa: PC för alla

PC för alla har fokuserat på användarvänlighet, bildkvalitetet och hur kompatibla läsplattorna är. Tekniska skillnader exempelvis i processorkraft har inte spelat något större roll i betygssättningen.

Priserna hämtades från prisjämförelsesajten prisjakt.se eller tillverkarens egen hemsida.

De plattor som ingår i testet säljs i Sverige eller på sajter som vänder sig till svenskar. Två tillverkare som bara säljer på nätet valde att inte deltaga, Irex och Bebook.

Läsplattan Letto som lanseras av Bonnierförlagen och Adlibris tillkom efter att testet gjorts.

Apples pekdator Ipad kommer till USA i slutet av månaden och svenskt lanseringsdatum är ännu inte bestämt. En av nyheterna för den är att kunna köpa och läsa e-böcker.

Mest läst