Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

sy1bee6d.jpg

LÄS OCKSÅ: Vladimir Antonov – från ekobuse till affärsängel

Förvandlingen från suspekt rysk ekobuse till Saabs möjliga affärsängel har gått snabbt. Saabs öde vilar nu hos Vladimir Antonov.

Spelet kring Saab och den ryske bankiren Vladimir Antonov har varit kantat av spektakulära rykten – i går bjöds han in med armbågen av regeringen att lösa Saabs akuta pengaproblem. Så länge finansieringen sker genom en europeisk bank, som inte kan kopplas till Antonov.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När Spyker Cars köpte Saab, tvingades Vladimir Antonov ut ur ägarbilden av Riksgälden och GM. Det hade föregåtts av medieuppgifter om att flera av hans banker i koncernen Convers Group skulle ha varit inblandade i pengatvätt och organiserad brottslighet – därmed var Antonov diskvalificerad.

Underrättelserapport om Antonov

I den underrättelserapport som Riksgälden beställde av det amerikanska säkerhetsföretaget Kroll, kunde man inte slå fast att han ägnat sig åt ekobrott. Och hos Riksgälden håller man nu på att samla in ytterligare information om Antonov, inför rekommendationen till regeringen om han kan bli en lämplig ägare i Saab – eller inte.

– Riksgälden kommer aldrig att hitta några skelett i garderoben, säger Lars Carlström, Antonovs svenska rådgivare, som tycker behandlingen av Antonov från början har varit baserad på rysskräck och diskriminerande inslag.

– Hade man släppt in honom från början hade man inte haft de här problemen nu.

Enligt Lars Carlström är han tvärtom en artig och välstrukturerad person, som arbetar hårt och är familjeinriktad.

– Den enda anledning jag kan hitta är att hans far blev utsatt för ett attentat, och att han är ryss med mycket pengar. Lägg ihop det och så blir det en schablonmässig James Bondfilm.

2,5 miljarder kronor

Mycket pengar har han. Ingen vet exakt hur mycket, men en siffra på 2,5 miljarder kronor har nämnts i medierna. Enligt Carlström handlar det om mycket mer.

Grunden till sin förmögenhet lade Antonov redan vid 24 års ålder då han som bankman fick en bonus på fem miljoner vid en lyckad privatisering. Han gjorde ett klipp och köpte den konkursmässiga banken Akademkhimbank för 200 000 dollar. Den blev basen för hans blivande finanskoncern Convers Group – där flera av hans banker senare blev anklagade i medierna för pengatvätt. Misstankar som inte har kunnat bevisas.

Märkliga historier

Men det har funnits många märkliga historier, drama och våld i hans närhet. En bitter konflikt med en nu död rysk centralbankstjänsteman och mordförsöket på hans far i Moskva 2009, som sköts med fem skott på öppen gata, men överlevde. Dådet skylldes på tjetjenska politiker som försökt att utpressa fadern.

Efter attentatet lämnade Vladimir Antonov Ryssland och bosatte sig i London med sin familj. Han flyttade också Convers Group till Storbritannien, och började bygga ut sitt imperium med sportföretag och bilindustri. Och nu vill han ha Saab.

Vad är det då Vladimir Antonov ser i Saab?

– Ett starkt varumärke, som sålde väldigt många bilar före krisen. Saab har ett modernt program och tre välutvecklade bilmodeller som är redo att lanseras. Och han ser en stor potential på den ryska marknaden där han har ett stort nätverk.

Född 1975 i Navol i Uzbekistan, dåvarande Sovjetunionen.

Hans familj flyttade till Tadzjekistan. Vladimir Antonovs far, var vetenskapsman med inriktning på energisektorn, där han också tjänade stora summor i samband med att Sovjetunionen imploderade och familjen Antonov flyttade till Moskva.

Vladimir Antonov påbörjade en ingenjörs- utbildning, men sadlade snabbt om till en av Moskvas mer prestigefyllda ekonomi- utbildningar och började arbeta i den ryska banksektorn. För tolv år sedan började han bygga sitt bankimperium.

Sedan 2009 bor han i London tillsammans med hustru och två barn.

Han har köpt in sig i Executive Sports Ltd och rallysportens VM-serie WRC.

Han har kört Midnattsolsrally i Sverige – i en Saab förstås.

I förrgår skrev han om Saab-utvecklingen på Twitter:

”Okej nu. Snart klar. Korsa fingrarna” 14 april.

”Pengar talar inte:) Ibland skriker de!” 6 april

”Till alla mina svenska vänner och Saabälskare: Stort tack för allt stöd” 1 april

Mest läst