Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

John Paoli
Hudläkaren John Paoli.

Läs hela chatten med hudläkaren

Huidläkaren John Paoli fick mängder av frågor från GP:s läsare när han chattade mellan klockan 16 och 17 på måndagen.

sofiedynamite: Hej! jag undrar om det är värt att kolla upp huden om det titt som tätt dyker upp nya fläckar som i vissa fall kliar? jag kollade mig 2011 hos en privat hudspecialist och då hittades inget konstigt. Tycker att de kan dyka upp en del nya med tiden liksom. Är 26 år.

John Paoli :
Hej Sofie! Vid din ålder är det normalt att man utvecklar nya pigmenterade förändringar (födelsemärken = nevi). Men om du får någon som ser annorlunda ut jämfört med övriga, någon som fortsätter att växa eller som är asymmetrisk (oregelbunden) så kan det vara värt att söka.

 

Kenta: Jag sitter med en nysydd rygg efter att hudcancer avlägsnats. En viktig aspekt är att få folk att inse att prognoserna är goda om man är ute i god tid. På min vårdcentral saknades kompetens för att klargöra och svara på mina frågor vilket mer eller mindre försatte mig i ett tillstånd av chock. Allt jag fick veta var att jag hade cancer och att flera hundra dör i sjukdomen varje år. Inte ett ord om alla de som räddas p.g.a. att de kom i tid till läkaren...I tre veckor gick jag och trodde jag skulle dö...Varför tillåter man inte bara hudkliniker att genomföra ingrepp? Det är ju ändå de som besitter sakkunskapen. Låt vårdcentralerna skriva ut remisser på sin höjd, inte göra ingrepp som de inte kan svara upp till när patienten oroligt kommer med frågor.
John Paoli: Hej Kenta! Ja, kvalitén på vården varierar en del och det är olyckligt när det blir som i ditt fall. Vi strävar alltid efter att ge så god vård som möjligt men misslyckas iband tyvärr. Vissa läkare inom primärvården är väldigt kompetenta när det gäller hudcancerdiagnostik men mer utbildning krävs kanske. Tyvärr finns för få hudläkare för att kunna ta emot alla patienter som vill komma till. Vi jobbar på lösningar för detta!

 

Lotta: Jag har en "grej" på ryggen, som ett födelsemärke som liksom står ut rätt mycket. Min pojkvän säger att sådana märken som står ut så pass aldrig är farliga. Har han rätt?

John Paoli: Ofta är "grejer" eller fläckar som står ut godartade. T ex finns födelsemärken som är mjuka och upphöjda, symmetriska och lätt pigmenterade till hudfärgade. Andra varianter är snälla s k mjällvårtor (seborrhoiska keratoser). Men de är inte alltid godartade. Om det har vuxit eller ändrat form/färg bör du söka vård.

 

Alexander: Hej! Om det blir enklare för människor att få sina fläckar kollade kommer det då inte leda till att många fler kommer att vilja ha sina fläckar kollade för det är ju så enkelt att bara skicka en bild? hur ska sjukvården hantera den ökade bördan av människor?

John Paoli : Hej Alexander! Det är redan nu en kraftig ökning av patienter som söker för att kolla sina prickar. Bilder som skickas från primärvården till hudläkare kan hjälpa oss att skynda på vården för de som behöver snabb behandöing och minska på antalet onödiga besök eller operationer som görs idag.

 

Mrkh syndrom: Hur laddar man upp en bild?

John Paoli: Appen som används inom vården är inte tillgänglig för almänheten. Det finns en app som heter iDoc24 som man kan ladda ner från app store och använda som privatperson för att få en första bedömning men appen vi använder i vården är mycket bättre för att upptäcka hudcancer. Man behöver nämligen en tillsats som kallas dermatoskop (ett speciellt förstoringsglas) för att det skall fungera. Man skall döpa om "vårdappen" till iDoc24 PRO för att undvika missförstånd.

 

Mika: Underliga upphöjningar i ansiktet. Är 35 och har sista tre åren fått konstiga rosaaktiga upphöjningar på kinderna. Inte som bruna leverfläckar utan mer buckliga och ljusa (med hår på vissa)Ca 1cm i diameter kom efter mitt första barn. Har det med åldern att göra? Eller kan det vara något annat? Blir det ärrigt om man tar bort i ansiktet?

John Paoli : Det låter som s k dermala nevi (också kallade "skäggvårtor"). Även om det kan låta otrevligt så är de snälla. Men för att vara säker måste man undersöka huden. Det är dock vanligt förekommande i din ålder.

 

Ann-Marie: Gjorde en öppen hjärtklaffsoperation i februari. Har nu ett stort ärr på bröstkorgen. Hur ska jag bäst skydda detta i sommar?

John Paoli : Hej Ann-Marie! Bästa solskyddsmedlet är behålla skjortan på.

 

Emil: Hej! Vart går man för att kontrollera sina hudfläckar? Har vårdcentralen denna kompetens?

John Paoli: Hej Emil! Viktig fråga!
Det bästa och enklaste är att gå till sin vårdcentral först. Om det råder tveksamhet kring någon flläck så ber man sin distriktsläkare att skicka en remiss till en hudläkare för närmare bedömning.

 

Alexander: Det här är med teledermatologi är ju inget nytt. ändå har det inte blivit mycket med det, de absolut flesta projekt läggs ner, och det beror sällan på tekniken. varför skulle just det här projektet överleva och ska det fortleva leva parallellt med den 'vanliga' mottagningsrutinerna så låter det ju inte särskilt kostnadseffektivt heller.

John Paoli: Hej Alexander! Teledermatologi har funnits i över 20 år men har tidigare inte blivit någon större hit pga just tekniken. För tidskrävande tidigare med separata kameror, sladdar och filöverföringar. Med vår app är allt enkelt, trådlöst och snabbt. Det är en stor skillnad och mycket mer användarvänligt. Vad gäller kostnadseffektivitet så finns det många studier som visar att man sparar pengar med teledermatologi och dessutom skyndar på vården för de som verkligen behöver det. I vår studie har vi sett att metoden anpassar sig perfekt till befintliga rutiner.

 

Anneli: Finns det några positiva nyheter vad gäller forskning vid spridd hudcancer?

John Paoli : Hej Anneli! Två nya läkemedel har kommit ut på markande nu som kan förbättra prognosen vid spridd sjukdom: ipilimumab och vemurafenib. Många nya läkemedel studeras. Vi håller tummarna för ytterligare framsteg på den fronten!

 

Peter: Jag brände mig ordentligt som barn, flera gånger. Nu är jag 42 år. Hur lång tid tar det för en hudcancer att uppstå - alltså: Kan jag andas ut om inga tecken har synts hittills?
John Paoli : Hej Peter! Tyvärr så är det lite oförutsägbart med hudcancer. Man kan ju inte ändra på det som skedde i barndomen men skydda dig och din familj noggrant fr.o.m. nu så minskar man risken.

 

Marie: Jag ringde faktiskt idag och bad om tid för att kolla upp ett födelsemärke, men det är lång väntetid på vårdcentralerna. Det har alltid varit där men definitivt blivit större och var häromdagen rött , uppsvullet och irriterat och gjorde rätt ont. Jag föll för fåfängen och solade solarium i 7 min häromdagen. Jag brukar inte sola. Jag förmodar att det var det som gjorde märket så upprört. Hur illa låter det här? Jag har även andra märken jag haft funderingar över, men de är åtminstone platta.

John Paoli : Hej Marie! Det är svårt att säga utan att se dig tyvärr... Upphöjda födelsemärken kan bli irriterade av skav men eftersom det har vuxit tycker jag att du bör stå på dig och begära tid hos din läkare. Undvik gärna solarium - alltid! :-)

 

Johan P: Hei Vi har 2 tvillinger på ca 10 mnd og fikk beskjed på apoteket at barn under 1 år ikke skal være i solen. Det høres ekstremt ut i mine ører... kan dette virkelig stemme?? Okay at man skal være forsiktig midt på dagen osv - men å ikke ha barn ute når solen skinner - det er vel lite i overkant - lite sol er vel strengt tatt sunt!?! Hører fra deg!
John Paoli :
Hej Johan! Grattis till tvillingarna! Det stämmer att barn under 1 år inte skall utsättas för direkt solljus. Solen reflekteras och barnen får trots att man skyddar dem tillräckligt med ljus på sig.

 

Anna: Ser du några risker med den nya tekniken inom vården?
John Paoli :
Hej Anna! Jämfört med dagens rutiner så ser jag bara fördelar. Faktiskt!

 

Alexander: Ok, John Jag utmanar dig att lista tre vetenskapliga artiklar som klart och tydligt visar att teledermatologi sparar pengar för hälso- och sjukvården. det vore unikt om du kunde påvisa detta.
John Paoli : Hej igen. Hinner inte ta fram de nu under chatten men maila mig ([email protected]) så får du dem. My pleasure!

 

Victoria: Är solen ovanligt stark nu? Efter bara 10 minuter i solen är jag röd och nästan lite bränd, så brukar det inte vara. Är det farligt om man blivit röd och det svider lite?

John Paoli : Hej Victoria! Solen kan vara mycket starkare än man tror. I vissa väderrapporter kan de hitta UV-index som berättar hur stark solen är just idag där du bor. Om det blir rött och svider så har du bränt dig. 10 min kan tyvärr räcka...

 

vannor: Hej! Jag har en massa prickar som kommer, några har det blivit förändringar på, vill vet om det är väldigt lång kö för att undersöka dom nu när man inte hade turen att få tid i dag
John Paoli :
Hej! Ja, oftast så är det lite väntetid tyvärr men se till att komma på väntelistan. Vi hade gärna haft Euromelanoma Day varje dag men det finns tyvärr inte resurser för det.

 

Inga Karlsson: Älskar att sola. Men gjorde en hjärtklaffsoperation i mars månad. Ett stort R på bröstkorgen. Kan jag använda solkräm? Kan jag använda solkräm på R eller räcker det med tröja på kroppen och sola övriga delar?
John Paoli :
Hej Inga! Du kan använda solskyddsfaktor om du "måste" vara ute i solen men kläder är det absolut bästa solskyddet. Synd att du älskar solen. Den är tyvärr inte så snäll mot huden som vi skulle önska.

 

Johnny: Skyddar solkräm mot melanom och annan hudcancer? Förstår inte hur man annars ska kunna vara på sjön sommartid. Men jag har läst att just seglare ofta drabbas så man tänker ju på det.,
John Paoli : Hej Johnny! Seglare drabbas helt klart. Det är många timmar ute på havet med lite eller ingen skugga och starka reflektioner från havet. Använd kläder, hatt, solglasögon och solskyddsfaktor (50+). Absolut.

 

Sarah: Det har ju diskuterats att visa solskyddskrämer innehåller nanopartiklar som kan vara hälsovådliga. Stämmer det? Finns det någon typ av solskyddskräm som är bättre än andra? Brukar har stor skjorta och solhatt på stranden men man vill ju gärna ha solskyddskräm på sig också.
John Paoli:
Hej Sarah! Det finns ännu inga tydliga bevis på att nanopartiklar skall vara farliga, men det pågår många studier för att undersöka vad som händer med dessa när de tränger in i huden. Bästa solskyddet är som sagt kläder men du får gärna ha solskyddsfaktor på huden som inte täcks. SPF skall helst vara 50+ och se till att krämen skyddar mot både UVA och UVB.


Anonym: Stämmer det att det är farligare att sola vid vatten, att man lättare bränner sig?
John Paoli:
Yes, pga reflektioner från vattenytan och sanden om man råkar vara på en sandstrand.

 

Marjo: Hej! Har ett födelsemärke som "fyllts på" står nu ut som typ som en fästing. Sitter mellan brösten så inget ställe där solen direkt
John Paoli:
Vissa födelsemärken växer på höjden. Om den har sett likadan ut länge så kan du bevaka. Om det ändrar sig fortfarande så rekommenderar jag att du söker läkare.

 

calle : jag är 30 år. alltid haft problem med fingertopparna. Får blåsor i de med vätska i. Alla läkare ger mig cortison. det hjälper inte längre. Vad gör jag åt saken?
John Paoli :
Hej Calle! Begär en remiss till hudläkare. Låter som handeksem. Ibland kan det bero på kontaktallergi t ex. Bör undersökas av ett proffs. Kortison kan hjälpa trots allt men ibland gäller det att använda det på speciellt sätt, t ex under s k Duodermplattor. En hudläkare kan ordna med skräddarsydd behandling.

 

Marjo203: Skickade en fråga nyss om ett födelsemärke som ändrat sig å ser ut som en "full matad" fästing men röd men lite svarta strimmor i. Vart kan man skicka bild för att få märken bedömda på telefon?
John Paoli:
Hej igen! Kolla www.idoc24.se. Detta är dock bara sjukvårdsrådgivning.

 

Mrkh syndrom: Fick ett utslag med talg i o så blev det blåmärke runtom, lika rund som en pingisboll. Haft den i ett år. Gick till hudläkare som hänvisade mig till privat hudmott för att ta bort. Vad kan man göra åt hög talgproduktion? Varför tar inte sjukhuset bort fläcken även om den är godartad? Vilken klinik i göteborg kan man vända sig till? Kan fläcken bli ondartad i framtiden?
John Paoli:
Hej! Det låter som en s k talgcyste eller aterom. Dessa behandlas inte längre inom offentlig vård eftersom de är godartade. Man måste tyvärr prioritera hudcancerpatienterna. Det finns flera privata mottagningar i Gbg som kan hjälpa dig dock. Enkel sökning på google rekommenderas.

 

Weronica: Hej! Vill skydda ett ärr på bröstkorgen efter en operation i våras, men vill ändå få lite sol på övriga kroppen. Hur mycket skyddar olika kläder?Tränger solen igenom kläderna? Bör man även ha solskyddsfaktor under kläderna och vad händer om man vistas i solen med ett färskt ärr?
John Paoli:
Hej Weronica! Kläder är det bästa skyddet eftersom det ger permanent solskydd. Vissa tunna tyger kan släppa igenom lite solljus men inte mycket. När vi smörjer oss med SPF 50 så får vi egentligen ett SPF som är mycket lägre eftersom vi smörjer liten mängd (för att inte få det där kritvita tjocka lagret som man "egentligen" rekommenderas av fabrikanterna). Man kanske bara får en SPF på 3-4, men det kan vara gott nog. En t-shirt motsvarar ca SPF 7 och är konstant som sagt. Jeans ger i princip 100% skydd och släpper inte igenom ljuset.

 

Weronica: Vilket är det bästa solskydd? Kläder eller solkräm?Anette

John Paoli: kläder!

 

Morsan: Hur länge tycker du att man kan vara med barnen (9, 7 och 4) på stranden vid Medelhavet? Vi ska till Kroatien i sommar!
John Paoli: Ett par timmar före kl 11 och/eller efter kl 16. "Body suits" (lycra-dräkter) som surfare brukar ha finns att köpa. Dessa börjar tack och lov bli trendiga och ger kanonbra skydd. Hatt och solskyddsfaktor på övriga kroppen och ansiktet. Glöm inte öronen!

 

Erik: Hej fick malign melanom för ca 4 år sedan när jag var 25. Sedan dess har jag opererats några gånger för nya hudförändringar. Senast jag var på kontroll fick beskedet att jag bara ska kontrolleras en gång per år, stämmer detta?
John Paoli: Hej Erik! Det beror helt på vilken tjocklek det var på ditt melanom och andra prognostiska faktorer men det kan stämma. Det finns ett nationellt vårdprogram som uppdateras i år. Hela Sverige skall få samma uppföljningsrutiner. Jag skrev en debattartikel om detta nyligen och sedan dess har det styrts upp.
http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=16333

 

sanna: Hej! Om ett födelsemärke som är ljusbrunt i färgen börjar klia sporadiskt och har två små, små svarta prickar i sig, bör man vara på sin vakt då? Tack!
John Paoli:
Bra fråga! Pigmenterade märken som ändrar sig och får små svarta prickar i sig bör undersökas av din läkare. Det kan mycket väl vara normalt men det är omöjligt att veta säkert utan att se dig.

 

Marjo: Jobbar själv inom vården å vet ju att experter e ju experter ;-) så är läkares bedömning av födelsemärken nog bra på vårdcentralerna i allmänhet tycker du?
John Paoli:
Hej Marjo! Distriktsläkare har självklart inte samma utbildning som hudläkare i att bedöma hudförändringar men de kan göra en första bedömning och se vad som behöver specialistsjukvård. Om man inte litar på det svar man får av sin läkare bör man begära en remiss.

 

Bella: Hej! Jag är rödhårig och min farmor var också det, hon har haft hudcancer. 2011 var jag på en solresa och brände mig fruktansvärt i ansiktet, efter det så har jag en röd prick mellan ögonbrynen, jag ser ut som en indie typ. Haha. Det ser nästan ut som en finne. Kan detta vara en början på hudcancer? (Jag är 23)
John Paoli:
Hej Bella! Det är ovanligt med hudcancer i din ålder men det vore skönt att få det hela säkerställt. Sök gärna för detta.

 

JW: Hej! Jag har otroligt mycket prickar på kroppen varvid många av dem är stora, mörkbruna/svarta, står ut osv. Har varit på vårdcentral och kollat upp dem, läkaren tittade bara snabbt på några få och sade att jag skulle återkomma om några ändrar på sig. Hur i hela fridens namn kan man ha koll på det? Dessutom de på ryggen? Jättesvårt tycker jag. Ökar risken för hudcancer om man har väldigt många leverfläckar/födelsemärken? Jag nojjar så över att jag någon dag i framtiden (om inte redan) kommer få hudcancer :-( Särskilt med tanke på att man i ungdomens år inte alls skyddade sig mot solen.
John Paoli:
Hej JW! Det är inte alltid lät att kontrollera det när man har många födelsemärken men det är inte omöjligt. Om du har en partner så kan ni hjälpas åt med ryggen t ex. Dubbla speglar är ett alternativ. Ta gärna bilder på din hud för att jämföra från gång till gång. Här finns ytterligare lite tips och råd:
http://www.euromelanoma.org/sweden/self-examination

 

Lotta: Var på kroppen är det vanligast att få hudcancer?
John Paoli:
Melanom kan uppstå var som helst men är lite vanligare på bålen hos män och benen hos kvinnor. Andra typer av hudcancer (skivepitelcancer och basalcellscancer) är vanligast i ansiktet.

 

Lena: Hej, vill kolla mina födelsemärken då jag fått nya av för mycket solande...arbetar som flygvärdinna och är solbränd ofta, har bränt mig många gngr...:( är lite orolig, bor i Gbg vart ska jag vända mig?
John Paoli:
Hej Lena! Flygvärdinna är förstås ett "riskyrke". Var försiktig i solen! Rekommenderar att du söker till din vårdcentral. De kan remittera till hudkliniken på Sahlgrenska om det är något misstänkt.

 

Eva: Hej! Jag opererade bor ett lentigo maligna för lite mer än1 mån sedan, radikalop, tack och lov, Nu undrar jag - jag förstår att jag inte skall vara i solen i år. Hur är det längre fram - behöver jag håla mig i skuggan och aldrig vistas i solen (ej steka mig i solen, utan vistas)?
John Paoli:
Hej Eva! Tur att man hittade det i tid. Solen är orsaken till lentigo maligna (ett förstadium till melanom) så du skall vara försiktig med solen. Det innebär inte att du inte alls får gå ut, bara att du skall skydda dig.

 

linda: Hej,Om man har svår eksem över hela kroppen o vill sola o måste smörja in sig med elecon,kan man oxå ha solfaktor då?tack
John Paoli: Hej Linda! Det är ok att både använda Elocon och få lite sol på dig för att lindra eksemet. Men det räcker med lite sol för att få full effekt. Om du börjar bli det minsta röd så är det bara skadligt. Solskyddsmedel skall inte användas för att vara ute längre i solen. Tanken är att det skall skydda huden när man råkar behöva befinna sig i solen.

 

Katrin: Jag har en kontaktallergi mot aluminiumföreningar och har inte hittat någon solkräm med fysikaliskt filter som jag tål. Finns det någon kontrollinstans för hur bra skydd solkrämer har som inte säljs på apotek? Hur hittar man en sådan solkräm med högt skydd? Jag skyddar mig helst med kläder och sitter gärna i skuggan, men lite sol vill jag ha :)
John Paoli: Dessvärre innehåller som sagt de flesta solskyddskrämerna med fysikaliskt filter (titandioxid) även aluminium. Jag skulle rekommendera en produkt med kemikaliskt filter istället.

 

John Paoli: Stort tack till alla för era frågor och till GP för möjligheten att chatta med er. Besök gärna www.euromelanoma.org (klicka på länken till Sveriges sida) för fler värdefulla tips om solskydd och hur man kan upptäcka hudcancer i tid.

Glöm inte att man kan söka året om för sina prickar, inte bara på Euromelanoma Day.

Sköt om er!

Mest läst