Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Lärare slåss för skolan på nätet

Youtube-filmen var till för att informera elever och deras föräldrar. Nu har läraren Karin Berg blivit bjuden på möte med skolminister Jan Björklund.

Det var en arg Karin Berg som satte sig med sin iPad för att göra en film en lördagskväll i mars. Hon hade just fått veta hur skolans kommande nedskärningar skulle drabba henne och hennes elever.

– Jag ville visa eleverna att jag ser dem och problemen de står inför. Jag ville uppmuntra dem, för de är verkligen fantastiska, säger hon.

Karin Berg var färdigutbildad och började jobba på Schillerska gymnasiet som lärare i svenska och religion 2008.

– När jag började som lärare var jag jätteladdad. Jag är engagerad som person, så jag hade läst massa forskning och tänkte ”såhär ska vi jobba”. Men jag insåg ganska snabbt att verkligheten inte stämde överens med min bild av hur undervisning ska bedrivas. Det var kopiatorer som inte fungerade, och datorer som inte startade. ”Hur ska jag få tiden att räcka till?”, tänkte jag.

I höstas ingick Karin Berg i en utvecklingsgrupp som skulle ta fram riktlinjer för hur en bättre skola i Göteborg skulle kunna skapas.

– Vi slet och jobbade och fick fram ett program som faktiskt var genomförbart. Det handlade mycket om att låta lärare vara lärare. I dag får vi göra så mycket saker som inte är pedagogik. Sedan kom den här kallduschen, säger Karin Berg.

20 av 60 lärare på Karin Bergs arbetsplats Schillerska gymnasiet måste lämna sina jobb till hösten. Anledningen är mindre elevkullar och nedskärningarna drabbar skolor i hela Sverige. Karin kommer trots det få nästan 40 procent fler elever. 160 blir 220.

– Med de förutsättningarna hinner man inte undervisa, då får man bara examinera, säger Karin Berg.

Hon visste direkt att hon inte kunde acceptera de nya förhållandena i skolan. Så hon tillverkade filmen.

– Dagen efter började telefonen ringa, sedan har det ringt sedan dess, säger hon.

Media och föreningar hörde av sig, men också vänner och andra lärare. De undrade om hon inte var rädd att få sparken.

– Det hade jag inte ens tänkt på. Jag gick hela söndagen och tänkte: ”Vad har jag gjort?”.

Men Karin Berg förlorade inte jobbet. Tvärtom blev hennes video uppskattad och uppbackad av kollegor och elever. Nu har filmen över 11 500 visningar på Youtube. Hon har varit med i Nyhetsmorgon på TV4 och pratat skola med Jan Björklund. När tv-tiden var över kände Karin att hon hade mer att säga. Det påpekade hon för Jan Björklund, och blev då inbjuden på möte med ministern i juni.

– De reformer han genomfört kan jag ha jättemycket åsikter om, men att han vill lyssna, det har jag jätte­mycket respekt för. Det är mer än Göteborgs politiker har gjort, säger Karin Berg.

Om Karin själv var skolminister hade hon satsat på kollegialt arbete. Låtit exempelvis alla lärare i ett ämne ha sina lektioner samtidigt så att de kunde planera lektioner tillsammans och ha tid att samtala om pedagogik.

– I stället för att låta 20 lärare gå tycker jag att de kunde få satsa på att utveckla skolan de här åren när elevkullarna är lite mindre. Då hade vi vänt skoltrenden. Jag är helt säker på det. Och en utvecklad skola skulle spara pengar på sikt, eftersom man då klarar fler elever.

Se filmen: http://www.youtube.com/watch?v=eyrLC25zc0c&feature=youtu.be

Mest läst