Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild: Kent Hallgren
Bild: Kent Hallgren

Lär sig undvika förföriska krediter

På sju år har antalet unga göteborgare med obetalda skulder hos Intrum Justitia ökat med hisnande 800 procent. Nu ordnar inkassobolaget workshops för gymnasieklasser.

Köp nu – betala sen. De snabba krediterna är förföriska och lockar framför allt unga människor. I storstäderna har mer än var tjugonde ungdom redan hamnat hos inkasso någon gång.

- Vi har tittat på alla ärenden sedan 2006 och i de flesta åldersgrupper händer inte särskilt mycket. Men bland unga mellan 18 och 25 år har skuldsättningen ökat explosionsartat, säger Intrum Justitias kommunikationsdirektör Annika Billberg.

Hon har för GP:s räkning tagit fram siffror på situationen i Göteborg. Här närmar sig skuldökningen i den åldersgruppen 800 procent på sju år. I landet som helhet ligger den på 700 procent.

Denna decembereftermiddag har Intrum Justitia bjudit in klass SA2 från Angeredsgymnasiet till en workshop. Marknadskoordinator Karolina Sobieski förklarar att en kredit uppstår så fort man gör ett köp men inte betalar, och så undrar hon hur eleverna ser på krediter och näthandel.

- Det är dumt att ta lån för att shoppa – hur mycket jag än älskar shopping. Ibland lånar jag av familjen i stället och betalar tillbaka i form av tjänster, säger Asrin Reza.

Klasskamraten Dina Kidane trodde ända tills hon kom hit i dag att inkasso och kronofogden var samma sak.

- Men jag handlar aldrig på faktura. Hela min uppväxt har jag hört att om man hamnar hos kronofogden ligger man illa till, säger Dina Kidane.

Nora Shiervani berättar att hon en gång så gärna ville ha en jacka och funderade på att ta ett sms-lån, eftersom det var räntefritt.

- Men när jag läste de små bokstäverna stod det om en massa andra avgifter. De luras på något sätt, för i slutändan blir det mycket dyrare, säger hon.

Pierre Bengtsson från Intrum Justitia visar en bild på ett par skor för 500 kronor. Om räkningen inte betalas i tid och hamnar hos kronofogden tillkommer avgifter som gör att skorna plötsligt är uppe i 1 380 kronor, plus att man riskerar en betalningsanmärkning.

Han poängterar hur viktigt det är att man hör av sig till fordringsägaren så fort man får ett sådant där brev som ingen vill ha.

- Jag talar dagligen med människor som är så nervösa att de gråter. Men det släpper direkt när de märker att vi är människor som faktiskt vill hjälpa till, säger han.

Mest läst