Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Lär av Peab i Södertälje

Arbete är helt avgörande för integrationen. Regeringen har insett det. Nu är det arbetsgivarnas tur. Först då kan etableringsreformen fungera.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I Södertälje råder hög arbetslöshet och stor bostadsbrist – inte minst bland kommunens många invandrare. Kommunledningen drog den ovanliga slutsatsen att arbetslösa byggnadsarbetare kan minska bostadsbristen genom att få jobb. Byggkoncernen Peab tände på idén och startade tillsammans med kommunen ett byggbolag med målet att skola in flyktingar och andra arbetslösa på den ordinarie arbetsmarknaden – genom att bygga bostäder.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Projektet är knappt ett år men erfarenheterna redan så goda att Peab vill utvidga verksamheten för att kunna rekrytera byggnadsarbetare till andra delar av koncernen.

Det är sådant nytänkande som lyser upp en dyster statistik. Tre år efter beviljat uppehållstillstånd har bara 39 procent av de nya svenskarna arbete eller studieplats på högskolan. Mediantiden från uppehållstillstånd till arbete är åtta år. Andelen kvinnor som har arbete är bara hälften av männens. Svårast är det för invandrare med högst förgymnasial utbildning.

Mediantiden är allvarligast. Den innebär att lika många invandrare som fått arbete senast åtta år efter beviljat uppehållstillstånd fortfarande saknar arbete. De har då sannolikt varit arbetslösa i minst tio år eftersom asylprocessen kan pågå ett par år – eller mer.

Under tiden är det lätt att förlora självförtroendet. Och det är mycket svårt att hjälpa den som förlorat tron på sig själv.

– Det som händer första året har avgörande betydelse för nästa tio år, konstaterade statssekreterare Chatarina Bildt (FP) när hon presenterade regeringens etableringsreform vid ett seminarium på TCO, anordnat av Rådet för integration i arbetslivet.

Reformen utgår från att det viktigaste medlet för etablering i Sverige är arbete. Målgruppen är de cirka 20 procent av invandrarna som kan kallas flyktingar. 2009 var det drygt 20 000 av 97 000 invandrare som fick uppehållstillstånd.

Viktigast är att Arbetsförmedlingen tar över samordningsansvaret från kommunerna. Varje klient får en personlig etableringsplan och en personlig etableringslots. Målet är att så snabbt som möjligt anpassa den nyanländes kunskaper till den svenska arbetsmarknaden. Etableringsplanerna kan alltså se mycket olika ut beroende på individens förutsättningar.

En viktig del av etableringen förändras inte. Tillräckliga kunskaper i svenska är avgörande för den som vill arbeta och fungera i Sverige. Men om en viktig lärdom var seminariets expertis helt enig: Det har fungerat dåligt med svenska först och därefter jobb eller yrkesutbildning. Sam Yildirim från länsstyrelsen i Stockholm visade entydigt hur parallell utbildning drastiskt kan korta etableringstiden för alla, såväl läkare som lastbilschaufförer och egenföretagare.

Att flyktingar får börja sin väg in i Sverige på Arbetsförmedlingen i stället för på socialkontoret är bra men inte nog. Skall etableringsreformen lyckas krävs mycket mer än ett samordningsansvar. Det krävs något att samordna – att institutioner och företag tar samhällsansvar genom att se möjligheterna. Peab gör detta på ett föredömligt vis. Men det behövs många fler företag som vågar. Gärna i Göteborg.

GP 17/12 -10

Mest läst