Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 2
I stället för välfärd. De miljarder som de rödgröna hittills har satsat och vill investera i äventyrliga energiprojekt hade räckt till att lösa problemen inom skolan, förskolan och äldreomsorgen i Göteborg. Ren energi och miljö kan vi få på annat sätt, skriver debattören.

Lär av misstagen – säg nej till vindkraft i Hake fjord

Nu vill det rödgröna styret i Göteborg göra om samma misstag som med Gobigas och gå in med 1,3 miljarder kronor av göteborgarnas pengar i en miljöfarlig och förlustbringande vindpark i Hake fjord. Det finns mycket bättre sätt att göra Göteborg till en grön kommun, skriver Martin Wannholt (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I dag invigs Gobigas demonstrationsanläggning i Göteborg. Gobigas är ett praktexempel på när en kommun tar alltför stora risker med välfärdens pengar. Projektet beslutades formellt i december 2010 och är ett av de större investeringsbeslut Göteborg Energi AB har tagit. Trots detta frångick dåvarande ledning fastlagda och beslutade kalkylunderlag som skall föregå alla investeringar. I stället användes helt ovetenskapligt tyckande om framtida priser och vips såg anläggningen mindre olönsam ut.

Beloppen är hisnande. Projektet har kostat, om ytterligare fördyringar inte tillkommer, nästan 1,5 miljarder kronor. Av göteborgarnas pengar har 1,25 miljarder lagts på en demoanläggning, det vill säga pengar vi aldrig får tillbaka. Tiotals miljoner kronor kommer att behöva skjutas till varje år för att driva anläggningen. Detta trots draghjälp med total skattebefrielse för biogasen och världens högsta koldioxidskatter på fossila bränslen.

På väg att upprepa misstag

Bara investeringen hade räckt till att rusta upp Göteborgs alla skolor och förskolor. Varenda trasig toalett, läckande tak och mögelproblem hade blivit åtgärdat. De enorma skillnader i skolstandard som barn och ungdomar i Göteborg möter varje dag kunde ha åtgärdats. Nu är dessa 1,25 miljarder kronor tyvärr borta. Men man kan åtminstone lära sig av sina misstag. Eller? Nu är den rödgröna majoriteten i full fart att göra om samma misstag en gång till.

Hake Fjord. I kommunstyrelsen i dag kommer de rödgrönas skrytbygge i Göteborgs vackra innerskärgård upp ännu en gång – en gigantisk vindpark som tränger undan människor, djur och natur. Detta trots att Naturvårdsverket avstyrker hela parken, det vill säga stäng och lägg ner, av tunga miljöskäl. Göteborgs Hamn AB kräver större skyddsavstånd samt att man stänger av vintertid vid isbildning.

Bittra erfarenheten från Karlstad och Hammarös vindkraftpark i Vänern förskräcker – de tvingas använda stora summor av välfärdens pengar för att hålla parken borta från konkurs. Men de rödgröna i Göteborg vill trots detta gå in med 1,3 miljarder kronor i en miljöfarlig och förlustbringande vindpark. Beloppet motsvarar all nödvändig utbyggnad av nya platser inom äldreomsorgen i Göteborg.

Behåll Din El

Din El. Göteborg stad har tillsatt en bolagsutredning som haft att föreslå förändringar bland stadens alla bolag. Den föreslår bland annat en försäljning av det kommunala bolaget Din El. Främst för att det enligt utredningen är för stora risker med elhandel.

Men att sälja Din El ger inte några större summor, och vi skulle få ett energibolag med minimal kundkontakt och utan möjligheter att bedriva en lokalt förankrad energieffektivisering. I stället för att sälja, kan risken elimineras genom ett samarbetsavtal med en större nordisk kraftproducent som kan säkerställa en hållbar leverans av grön energi. Vi får då full miljöeffekt samtidigt som vi kan utveckla kundkontakt med 100 procent grön el.

Fyra åtgärder

Följande måste göras:

* Rösta bort de rödgröna som styrt Göteborg i 20 år – Stockholm och Malmö drar ifrån Göteborg i varje viktig kommunal gren: skolresultat, bostadsbyggande, äldreomsorg och investeringsklimat.

* Vi tar ansvar för Gobigas. Biogasen kan ersätta delar av den fossila naturgasen Göteborg använder varje år i Rya gaskraftvärmeverk. Börja städa framför egen dörr genom att miljöcertifiera ytterligare en del av stadens egen elproduktion och fjärrvärme till 100 procent grön.

* Vi vill lägga ner Hake fjord projektet omedelbart och säkerställa att resurserna går till skola och äldreomsorg i stället.

* Vi vill utveckla Din El genom samarbetsavtal med större nordisk kraftproducent för direktleverans av 100 procent grön el 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan årets alla dagar. Göteborgs stad blir då Sveriges främsta leverantör av grön el.

Lär av erfarenheterna

Låt oss nu lära av de extremt dyra erfarenheterna i Göteborg där det rödgröna styret tror sig kunna vara kommersiella miljöutvecklare med göteborgarnas pengar.

Med nystart för Göteborg efter valet 14 september lägger vi all kraft på att lyfta skola, förskola och äldreomsorg i Göteborg. Samtidigt kan göteborgarna få 100 procent vattenkraft utan kostnad för välfärden.

Martin Wannholt (M)

kommunalråd i Göteborgs kommunstyrelse,

civilingenjör kemiteknik, MBA

Bild - 1
Mest läst