Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Länsstyrelsen ska prata med ormbiten

  Länsstyrelsen räknar med att under tisdagen tala med den ormbitne mannen och under onsdagen göra en kontroll av hans ormfyllda lägenhet.

  - Vi ska försöka få kontakt med honom under tisdagen, i första hand per telefon. Det främsta syftet för oss är att få reda på om han har någon som kan ta hand om djuren åt honom, säger Johanna Jensen, t f gruppchef vid länsstyrelsens Veterinär- och djurskyddsenhet.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Ormägaren kommer också informeras om att ett kontrollbesök kommer att göras hemma hos honom under onsdagen.

  Polis ska vara på plats när länsstyrelsen genomför sin kontroll, tillsammans med en ormexpert utsedd av jordbruksverket. Denne är med för att artbestämma de omkring 40 giftiga ormar som finns i lägenheten i Länsmansgården.

  Vad väntar ni för resultat?

  - Finns det brister i djurhållningen får vi kräva att de åtgärdas. Om bristerna är allvarliga kan det komma ett beslut att djuren ska omhändertas, säger Johanna Jensen.

  Om beslutet blir att ormarna ska omhändertas är det polisens sak att verkställa det. Det blir då tal om antingen att hitta någon person som kan sköta ormarna på plats i lägenheten, eller att flytta dem till något ställe med förmåga att hantera dem.

  Så vitt känt har den 42-årige ormägaren inte sökt något tillstånd för sin djurhållning. Det som kan vara aktuellt är att han ska ha tillstånd för yrkesmässig djurhållning, enligt djurskyddslagens paragraf 16.

  - Vi vet i dagsläget inget om yrkesmässigheten. Det får vi prata med honom om, säger Johanna Jensen på länsstyrelsen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.