Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Dragare_sex
Det som överraskar mest i Nils Beckmans avhandling är singlarnas kärleksliv.

Längtan till sex finns oftast kvar på äldre dar

Det är härligt med sex och närhet – oavsett ålder. Enligt en avhandling vid Sahlgrenska Akademin har majoriteten av dagens 70-plussare ett tillfredsställande sexliv.Även singlarna tar för sig av den fysiska kärleken.

Studien om äldres sexualitet har pågått sedan 1971 och har hela tiden fyllts på av nya 70-åringar. Och sedan starten har en mindre revolution kunnat utläsas av intervjusvaren. Nu för tiden tycker i princip alla att sex är helt naturligt inslag under hela livet.

– Under 70-talet var bara drygt hälften av kvinnorna över 70 positiva till sex. Nu har siffran stigit till 94 procent, berättar Nils Beckman som forskar om äldre vid Sahlgrenska akademin.

Nils Beckmans avhandling som publicerades förra året sätter definitivt punkt för fördomen att sex är ett privilegium för de unga. Över 70 procent av männen och 62 procent av kvinnorna över 70 år rapporterade att de var mycket tillfredsställda med sitt sexliv.

Men även 97-åringarna, som hade ett eget kapitel i studien, berättade om sexuella tankar och drömmar, och många uttryckte en längtan efter att krypa i säng med någon igen.

– Det var inte särskilt många i den här åldern som fortfarande var sexuellt aktiva, men känslorna och lusten fanns kvar, säger Nils Beckman.

De flesta av dagens pensionärer var unga under 60- och 70-talen, då fri abort och p-piller blev verklighet. Än hade inte HIV-monstret förmörkat kärlekslivet och sex före äktenskapet blev allt vanligare. Och även om det fortfarande inte var helt okej för kvinnor att ha flera sexpartners väckte det inte längre samma uppmärksamhet.

– Men vi ska inte glömma att svenskarna alltid har varit väldigt pryda, trots omvärldens föreställningar om oss. Den rådande moralen har varit att samliv är till för fortplantning och att sex för njutnings skull är en synd, tillägger Nils Beckman.

Att kvinnor som har passerat klimakteriet upphör att vara sexuella varelser, är också en fördom som följt med oss i tusentals år. Men den bygger också på att medellivslängden för inte så länge sen låg runt 50-55 år, säger forskaren.

– Historien är full av vanföreställningar, framförallt om den kvinnliga sexualiteten. Tyvärr lever många av dem kvar i våra dagar, beroende på hur mycket vi sitter fast i de gamla moraliska värderingarna, säger han.

Enligt Nils Beckman är vår inställning till sex när vi blir äldre ofta ett resultat av tidiga erfarenheter i livet. Negativa upplevelser under barn- och ungdomsåren kan vara en bidragande faktor till att man som vuxen har mindre lust och lägre sexuell aktivitet. Det kan handla om triviala omständigheter som fattigdom och skilsmässa i familjen, men också om en dålig start på sexlivet och en sen sexualdebut.

– Den som hade en tidig debut och fick positiva sexuella erfarenheter redan i ungdomen, är oftast mer sexuellt aktiva när de kommer upp i åren, säger han.

Nils Beckmans avhandling visar även att könsroller har en stor betydelse för hur mycket sex man har i 70-årsåldern. Eftersom mannens sexlust oftast är drivfaktorn i kärlekslivet blir också kvinnan lidande om partnern blir sjuk eller tappar lust.

Den omfattande studien visar att det sällan är kvinnan som ligger bakom att sexlivet upphör, men om förhållandet är bra för övrigt stannar hon kvar i relationen ändå.

Fast vad som överraskar mest i Nils Beckmans avhandling är, trots allt, singlarnas kärleksliv. Över hälften av de ensamstående männen uppgav att de hade sex regelbundet, vilket nästan är en fördubbling sedan 70-talet.

Och när det gäller kvinnorna är skillnaden ännu större. I studiens inledande fas uppgav en enda procent av singelkvinnorna i 70-årsåldern att de hade ett aktivt sexliv. I dag har siffran mer än tiofaldigats.

Att de sexaktiva männen fortfarande är fler än kvinnorna har däremot inget att göra med att männen skaffar sig yngre partner. Den främsta orsaken till skillnaden är att överskottet på kvinnor i den här åldersgruppen är stort. Och det är dags att avliva playboymyten om den 70-årige mannen som får ihop det med det 30-åriga kvinnliga bombnedslaget, tycker Nils Beckman.

– En sådan relation är sällan tillfredsställande. Ju äldre vi blir desto längre tid tar kärleksakten, vilket kräver förståelse och tålamod av både män och kvinnor, säger han.

Mest läst