Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Lämna Ebbes hörna i fred

  Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

  Ebbes hörna, Myrorna, Röda korset, Emmaus och alla andra som bedriver ideell second handförsäljning i stor skala måste betala 25 procent i moms. Skatteverket kräver omedelbar momsregistrering och varnar dem som dröjer för svårhanterliga momsskulder.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Dummare beslut får man leta efter. Men Skatteverket har att följa gällande lagar. Ansvaret vilar helt och hållet på regeringen och en till synes likgiltig finansminister Magdalena Andersson (S). I ett interpellationssvar till Aron Modig (KD) säger hon sig följa utvecklingen mycket noga, men tillägger: "För närvarande avser jag emellertid inte att vidta några omedelbara åtgärder".

  Då får vi hoppas att riksdagen gör det. Second hand är värdefullt på många sätt. Överskottet går till social verksamhet. Försäljningen sysselsätter många arbetshandikappade. De låga priserna är till stor hjälp för människor med ont om pengar. Återvinning i stället för slit och släng är bra. Det som säljs har redan sålts med moms en gång och de ideella föreningarna, som säljer en andra gång, kan inte dra av någon ingående moms eftersom allt är gåvor.

  Sverige behöver den ideella sektorn. Att belägga människors idealism med 25 procent i moms är ett skott i foten.