Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Fyraåriga Veronica tillsammans med lillasyster Jasmine som ligger ner.

Läkarintyget gäller inte för hjärtsjuka fyraåringen

Jeanette Ewerts 4 åriga dotter Veronica har ett hjärtfel. Inför operationen ville läkaren att hon skulle var hemma från förskolan för att inte dra på sig några infektioner. Men föräldrarna får ingen ersättning från Försäkringskassan.

Veronica är fyra år gammal. Hon föddes med hjärtfelet ASD vilket innebär att hon har ett hål i förmaksskiljeväggen. Hjärtfelet är inte akut farligt för barn men kan ställa till med problem i vuxen ålder om man inte åtgärdar det i tid. Operationer sker vanligtvis efter 3 år men innan skolålder.

Den 15 november skulle Veronica opereras, ett ingrepp som minst sagt medför oro och ängslighet i en familj.

- Det är en hemsk oro. När ens barn ska göra en hjärtoperation är ordet "om" ganska fruktansvärt och tankarna går runt, säger Jeanette Ewert.

Veronicas hjärtläkare skrev ett sjukintyg för att hon inte skulle vara på förskolan och riskera förkylning. Operationen genomförs helt enkelt inte på någon som är sjuk. Jeanette Ewert tog genast kontakt med Försäkringskassan för att ordna med tillfällig föräldrapenning.

- Jag ville försäkra mig om att det gick att få ersättning och se om de ville ha intyg från förskolan eller något. Men det skulle inte vara några problem, säger hon.

Det enda som krävdes var sjukintyget från läkaren och sedan en anmälan till Försäkringskassan för Vård av barn (VAB), fick hon höra. Men när de kom tillbaka från sjukhuset och operationen var klar så väntade ett brev från Försäkringskassan: De kommer ge avslag på ansökan. "Man kan inte vabba i förebyggande syfte" hette det plötsligt. Det kom verkligen som en överraskning för Jeanette Ewert. När hon kontaktade försäkringskassans kundtjänst var det nya bud:

- Hon sa att hon var tvungen att prata med övriga kollegor och ringde senare upp för att berätta att man inte betalar ut i förebyggande syfte, säger hon.

Vid tidigare kontakt hade de lämnat ut "felaktig" information och Försäkringskassan bad om ursäkt. "en ursäkt betalar inte våra räkningar" skriver Jeanette Ewert i ett facebookinlägg och fortsätter: "Att Försäkringskassan kan gömma sig bakom ett förlåt 'vi har sagt fel' och sen avslå min ansökan gör oss arga och ledsna!" Den ledighet som familjen tagit i anslutning till operationen får familjen i dagsläget stå för själva.

- Det handlar om en halv lön och det är jul, säger hon.

Jan Sunnegård är barnhjärtläkare på Drottning Silvias barn– och ungdomssjukhus. Han berättar att det inte finns någon rutin som säger att vid ASD– operationer så ska barn stanna hemma från förskolan. Men om det är så att läkaren i fråga har föreslagit det så är tycker han att det är lite underligt att Försäkringskassan inte tar hänsyn till det.

- Det kan vara så att vissa läkare råder föräldrar till att hålla barnen hemma och då har jag lite svårt att förstå varför Försäkringskassan inte godkänner detta, säger han.

Att skriva ett sjukintyg och hålla barnen hemma är ett sätt att försäkra sig om att operationen kan genomföras.

- Hela familjen är engagerad och det är klart att det är olyckligt om det visar det sig att de är förkylda och måste förbereda sig på nytt. Man gör inte en den här hjärtoperationen om patienten är infekterad. Det är inte akut utan görs på ett planerat sätt, säger Sunnegård.

Att familjen fått information om att de kan söka tillfällig föräldraledighet inför operationen förvånar Mats Mattson, verksamhetsansvarig på Försäkringskassan. Han poängterar vid intervjun att han bara kommenterar situationen generellt och inte det specifika fallet.

- Det regelverk som finns säger väldigt tydligt att man inte kan få tillfällig föräldrapenning, inte i förebyggande syfte. Behöver man vara hemma för att inte bli sjuk för en framtida operation så gäller inte det, säger Mats Mattson.

Trots att läkaren skriver ett sjukintyg?

- Ja, för det läkaren säger är att syftet är att vara hemma för att inte bli smittad, säger han.

Även om de fått felaktig information?

- Det är jätteolyckligt om det finns en sån kommunikation mellan oss. Det är inte korrekt, säger han.

Men vad kan de göra åt det?

- Om det har gått till på det sättet kan man börja titta på om det finns möjlighet till skadestånd. Om man fått felaktig information så kan man utreda den delen.

Mest läst