Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
wedin.jpg
Marie Wedin, ordförande för Läkarförbundet.

Läkarförbundet: Skrota vårdgarantin

Läkarförbundet föreslår att vårdgarantin skrotas i sin nuvarande form.

- Det är inte rimligt med en vårdgaranti som gynnar förstagångsbesökare samtidigt som den tränger undan återbesök och kroniskt sjuka.

Det säger Marie Wedin, ordförande i Läkarförbundet, som tycker de patienter som har störst behov också ska prioriteras inom sjukvården.

Nu prioriterar landstingen helt nya patienter för att man vill få del av statliga pengar i form av den så kallade kömiljarden. I praktiken innebär det att många patienter får vänta för länge på sin diagnos.

En studie av Läkarförbundet visar det inte bara är återbesök som prioriteras bort. Vårdgarantin drabbar även patienter med komplexa sjukdomstillstånd.

- I vårt förslag till ny vårdgaranti ges rätt till snabbare diagnos och en patientanpassad behandlingsplan. En sådan lösning ger förutsättningar för en rättvisare fördelning av sjukvårdens resurser, säger Marie Wedin.

Hon hänvisar till att Norge redan genomfört en sådan förändring. Även i Danmark och Finland finns nu en justerad form av vårdgarantin.

I tisdagens GP beskrivs hur köerna växer till specialistmottagningarna vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU, som får allt svårare att klara vårdgarantin.

Marie Wedin är inte förvånad:

- Jag tycker sjukhuset borde ha räknat med ett ökat remissflöde. Det är en naturlig följd av det fria vårdvalet, säger hon.

Mest läst