Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1176464.jpg

Lägre skatt för pensionärer

Regeringen föreslår en skattelättnad för pensionärerna på 2,5 miljarder kronor i nästa års budget. -Det här kommer att betyda mycket för många pensionärer, säger socialminister Göran Hägglund.

Men pensionärsorganisationerna jublar inte över beskedet.

-Det är bra att skatten sänks något, men det räcker inte, säger Jöran Rubensson, ordförande för Sveriges pensionärers riksförbund, SPRF.

SPRF kräver, liksom övriga pensionärsorganisationer, att gapet i beskattning mellan lön och pension ska bort.

-I den här snigelfarten är frågan hur många mandatperioder det kommer att ta, säger Rubensson.

Siffran är 1,35 miljarder större än Alliansen tidigare pratat om. Den föreslagna skattesänkningen ger alla pensionärer över 65 år minst 100 kronor mer i månaden från den 1 januari 2014. Det sker genom att grundavdraget höjs, vilket ger mest till de pensionärer som har lägst inkomst.

Enligt regeringen ökar den disponibla inkomsten för en ensamstående garantipensionär med drygt 1 000 kronor om året under 2014 jämfört med 2013.

-Det här kommer att betyda mycket för många pensionärer. Vi vet att många lever på en väldigt låg inkomstnivå, inte minst kvinnor som kommit högt upp i åren, säger socialminister Göran Hägglund (KD).

Men oppositionen är kritisk:

-Problemet är att trots att man gör den här skattesänkningen så ökar, med regeringens samlade skattepolitik, orättvisan i beskattning mellan pensionärer och löntagare, säger Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson.

Hon syftar bland annat på jobbskatteavdragen för löntagarna, där regeringen förväntas komma med förslag om ett femte steg inom kort.

-Skatteklyftan vidgas. Under hela Göran Hägglunds tid i regeringen så har den klyftan införts och vidgats och vidgats och vidgats. Nu sker det en femte gång och dessutom med lånade pengar, säger Andersson.

Socialdemokraterna driver principen att skillnaden i beskattning mellan pension och lön ska bort, något som är kostsamt att genomföra. Andersson vill inte säga om S lägger förslag i sitt budgetalternativ.

-Det får vi återkomma till.

Skattesänkningen kommer dock inte att räcka till för att kompensera alla pensionärer fullt ut för den sänkning av inkomstpensionen som väntas nästa år då den så kallade bromsen i systemet slår till. Bara garantipensionärerna, de med de allra lägsta inkomsterna, kompenseras helt.

Inkomstpensionerna beräknas minska med 2,7 procent under 2014. I år och i fjol höjdes dock pensionerna med 4,1 procent respektive 3,5 procent.

1176558.jpg
Mest läst