Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Läckta dokument ger bild av kriget

Fler än 90 000 hemliga militära dokument från kriget i Afghanistan har lagts ut på nätsidan Wikileaks, och ger nytt liv åt påståenden om att talibanerna får stöd av Pakistan. ”Rykten och skitsnack” säger amerikanskt och pakistanskt säkerhetsfolk.

Den enorma mängden dokument består av knapphändiga rapporter från soldater på slagfältet från år 2004 fram till nu.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är inte någon stor enskild händelse som är det viktiga i det här materialet, sade Julian Assange, Wikileaks grundare, på måndagen.

– Den verkliga historien är att det är krig, det är den ena jävliga händelsen efter den andra, det är det ena barnets död efter det andra. Det här är historien om kriget sedan år 2004, sade han.

Civila dödsfall

Enligt tre tidningar som granskat materialet – The Guardian, New York Times och Der Spiegel – innehåller det många civila dödsfall som inte rapporterats. Guardian har räknat till 195 stycken. Ett beskrivs som en döv och stum man som dödades när han sprang i rädsla och inte hörde ordern från en patrull att stanna.

Mer kontroversiella är uppgifter som tyder på att spioner från Pakistans militära underrättelsetjänst ISI samarbetar med talibanerna och organiserar motståndsnätverk med dem, något som de amerikanska styrkorna länge misstänkt men som den pakistanska regeringen helt förnekar.

Hjälp med attentat

I ett dokument beskrivs hur förre säkerhetschefen i Pakistan, Hamid Gul, träffade rebeller och diskuterade hjälp till självmordsbombare att komma in i Afghanistan med ett fordon med sprängmedel.

– Rapporterna speglar ingenting mer än ensidiga kommentarer och rykten, som det finns fullt av längs gränsen mellan Pakistan och Afghanistan, och som ofta visar sig vara felaktiga när man undersöker dem, kommenterade Pakistans USA-ambassadör Husain Haqqani enligt AFP.

Han får medhåll av en amerikansk säkerhetsman som säger till The Guardian att rapporterna som läckts består av ”rykten, skitsnack och andrahandsinformation”.

Transparens

Den huvudsakliga reaktionen från Washington har varit att läckan är oansvarig och sätter soldaters liv på spel. Vita huset har fördömt publiceringen som ett hot mot den nationella säkerheten.

Julian Assange svarade på kritiken med att de dokument som publicerats är sju månader gamla, och att uppgifter om till exempel trupprörelser för länge sedan är inaktuella.

Utrikesminister Carl Bildt tror inte att materialet kommer att påverka de svenska styrkorna:

– Det är illa om det skulle läcka ut uppgifter som har med pågående operationer att göra, men det här verkar bara vara historiska incidentrapporter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.