Läkares lönsamma julnatt upprör

ANNONS
|

Sjuksköterskor på Universitetssjukhuset i Linköping som beordrats att jobba under julhelgen fick 440 kronor i extra ersättning. De ilsknade till ordentligt när de fick reda på att en läkare som hoppade in under julnatten fick avsevärt mycket mera, skriver Östgöta Correspondenten.

Den totala ersättningen till läkaren uppgick till 18 929 kronor. Om läkaren skulle ha arbetat samma pass utan att ha beordrats in med kort varsel skulle ersättningen ha blivit 9 464 kronor, uppger sjukhuset i ett pressmeddelande.

- Vi missunnar inte läkare att tjäna pengar. Men vi är upprörda över att de får hela kakan och vi inte någonting, säger Ulrika Håkansson, fackligt aktiv sjuksköterska.

Ulrika Håkansson tycker att det är uppenbart att läkare får igenom sina krav för att landstinget är mån om att behålla dem.

ANNONS

- Varför bryr sig ingen om att dåliga villkor får erfarna sjuksköterskor att lämna sina jobb?

Urban Säfverberg, chef för akuten på Universitetssjukhuset i Linköping, har förståelse för reaktionerna.

- Jag kan tycka att det i det här fallet slår väldigt ojämlikt och blir väldigt stora siffror. Vi tycker att sjuksköterskornas jobb på en akutmottagning ska uppvärderas, säger han.

Enligt det avtal som gäller på akutmottagningen i Linköping får en läkare tre gånger pengarna när hon eller han jobbar på julnatten. I det här fallet hade man inte lyckats bemanna passet i förväg. Läkaren, som bröt sin föräldraledighet, fick därför ytterligare tre gånger pengarna eftersom överenskommelsen gjordes mindre än 48 timmar före arbetspasset.

- Det är ett extremfall, säger Urban Säfverberg.

- För mig är det helt oacceptabelt. Många gånger på ett akutintag, som det här handlar om, så är våra sjuksköterskor specialistutbildade medan läkaren ofta är en AT-läkare. Att man inte värderar våra medlemmars kunskaper högre, det gör mig otroligt arg, säger Sineva Ribeiro, förbundsordförande för Vårdförbundet.

Hon tror inte att sjukhuset i Linköping är ett extremt exempel.

- Nej, vi ser ju hur mycket de här stafettläkarkostnaderna ökar, och att alla andra yrkesgrupper får stå tillbaka. Tyvärr har vi medlemmar som inte vet bättre och inte ifrågasätter sin egen övertidsersättning. Om de i efterhand får veta vilken skillnad det är på extrabetalningen blir de med all rätt förbannade, säger Riberio.

Läkaren tjänade 18929 kronor för 11 timmars arbete under julaftonsnatten, då ett lokalt avtal ger rätt till dubbel ersättning då man beordras in med kort varsel.

Om läkaren inte beordrats in med kort varsel hade ersättningen totalt blivit drygt 9000 kronor. Det var också vad de andra två läkarna i tjänst tjänade.

De sjuksköterskor som arbetade samma pass fick en OB-ersättning på omkring 100 kronor i timmen.

Två sjuksköterskor som fick lägga om sin arbetstid och beordrades in med kort varsel fick en ersättning på omkring 150 kronor i timmen, inklusive OB-ersättningen.

Källa: Landstinget i Östergötland, Urban Säfwenberg

ANNONS