Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Kyrkogårdar ombeds kolla gravstenar

Efter olyckan i söndags då en åttaårig flicka dog efter att ha hamnat under en fallande gravsten, kontaktade Svenska kyrkan på måndagen alla kyrkogårdschefer.

– Vi har gått ut med ett påpekande till alla kyrkogårdschefer att se till att man verkligen har gjort en kontroll av alla gravstenar, säger Staffan Lundstedt, kyrkogårdskonsulent på Svenska kyrkan.

Reglerna finns sedan tidigare, men efter olyckan i Bollebygd vill kyrkan påminna om dem.

Regelverket togs fram 1997 av kyrkogårdsförvaltningarna och stenfirmorna gemensamt. Kontrollen ska genomföras lite olika ofta beroende på hur gamla stenarna är. De ska i dag ha rostfria så kallade dubbar – stift – som förankrar stenen i sockeln. En misstanke är att gravstenen som föll i Bollebygd är av äldre modell med annan typ av dubbar.
– Förr kunde de vara av annat material som koppar eller järn, och gravstenar kan ju vara 100 år gamla, så det gäller att kontrollera dem, säger Lundstedt.
Ansvaret för säkerheten är delat mellan kyrkogårdsförvaltningen och gravrättsinnehavaren, alltså den som äger graven. Förvaltningen ska kontrollera att en gravsten står som den ska. Annars läggs den ned tills innehavaren rättar till saken.
– Man ska inte leka på en kyrkogård, men samtidigt kan man inte bortse från att det sker. Självklart ska en kyrkogård vara säker, man ska inte riskera att gravstenar ramlar bara för att man stöter emot den, säger Lundstedt.
Olyckor med fallande gravstenar är ovanliga men Svenska kyrkan följer nu utredningen noga för att se om man kan dra någon lärdom av tragedin. Polisen inväntar i sin tur under eftermiddagen en muntlig dragning av den tekniska undersökningen, säger Lennart Widerfeldt, utredningschef på polisen i Borås.

Mest läst