Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Fortfarande är kyrkan fullt inredd med bland annat altare, kyrkbänkar och predikstol.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Kyrkan kan bli bostad

  Det är fortfarande ganska ovanligt. Men nu säljer Romelanda församling en av sina kyrkor på den öppna marknaden. Köparen slipper gravar på tomten och kan blicka ut mot Göta älv.

  – Det är inte roligt. Men det är en del av den ekonomiska och praktiska verklighet vi lever i säger Björn Gusmark, kyrkoherde i Romelanda pastorat.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Han pekar på ett minskande medlemsantal och stigande underhållskostnader som några orsaker. Därför beslutade kyrkorådet att prioritera verksamheten framför byggnaden.

  – Vi säljer i stället för att exempelvis säga upp personal. Vi tycker också att det är bättre att samla folk i en kyrka och att den är välbesökt än att ha kvar dem som är halvfulla, säger Björn Gusmark.

  Kapellet i Norrmannebo ligger på höjden några kilometer öster om Diseröd och har utsikt mot Göta älv. Kyrkofönstren släpper in mycket ljus och på den kringliggande tomten finns inga gravar. Förutom koppartaket på tornet som behöver bytas anses byggnaden välbevarad.

  För mäklaren Jan-Erik Axelsson är både objektet och försäljningen unik.

  – Det är första gången jag säljer en kyrka och det är spännande och speciellt. Jag ser många möjligheter för den som vill skapa sig ett unikt boende. Den är lagom stor och här är tyst och fridfullt vilket människor söker i dag, säger han.

  Kyrkan är fullt inredd med altare, sakristia, predikstol, kyrkbänkar och orgel. Om den säljs till någon privatperson tar församlingen med sig all kyrklig interiör. Vad som får göras invändigt i övrigt bestämmer länsstyrelsen. Byggnaden har nämligen ett visst kulturhistoriskt värde.

  – Den är byggnadsminnesförklarad och det pågår en diskussion om detta hos länsstyrelserna i landet. I Sverige är det fortfarande relativt ovanligt att kyrkor blir andra verksamheter men det kommer säkert att bli vanligare. England har kommit längre och där har kyrkor blivit exempelvis pubar och biografer, säger Björn Gusmark.

  Vem som till sist får lov att köpa är en annan historia. Beslutet kommer att fattas av kyrkofullmäktige i Romelanda.

  – Vi vill helst se att byggnaden kan fortsätta att fungera som kyrka. Det finns en grupp som vill att vi ska få in så mycket pengar som möjligt och en annan grupp prioriterar att någon form av kyrklig verksamheten blir kvar. Så det blir en avvägning vi får göra, säger Björn Gusmark.