Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Salam Aajil Kheden (t v) har fått beslut om utvisning. Han fyller i en brevmall till Migrationsverket med tolken Palus Kano. Birgitta Elfström tar emot mallen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kyrkan agerar för irakier

I Irak riskerar de svår förföljelse eller i värsta fall – sina liv. Ändå utvisas de. Svenska kyrkan i Göteborg genomför nu en kampanj att hjälpa kristna irakier som fått utvisningsbeslut att stanna i Sverige.

Inne i Hjällbokyrkan i Göteborg står de i kö och väntar på att slussas in i olika rum med frivilliga handläggare. Där får de hjälp att fylla i en ansökan som i bästa fall ska leda till ett beslut om verkställighetshinder av deras avvisningsbeslut.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Handläggarna förklarar tydligt att de inte ska förvänta sig för mycket, men förhoppningen är att deras fall ska prövas igen.

En av handläggarna är pensionerade juristen och handläggaren på Migrationsverket, Birgitta Elfström. Nu arbetar hon ideellt för att hjälpa flyktingarna att få stanna.

– Det är skamligt att utvisa de här människorna, säger hon.

Har hamnat i ”limbo”

Många av dem som står i Hjällbokyrkans lokaler är redan utvisade och håller sig gömda. De är kristna, eller tillhör små folkgrupper som yazidier, men där finns också muslimer som riskerar förföljelse i Irak.

Enligt Lena Blom, integrationsansvarig på Svenska kyrkan i Göteborg, och en av initiativtagarna till det som kallas Aktion 2010, har de här grupperna hamnat i vad hon kallar ”limbo”.

– Samtliga viktiga människorättsorganisationer varnar för att skicka tillbaka de här grupperna, säger hon.

– Men ändå skickar vi tillbaka dem, och de tvingas på flykt igen, och vi utvisar dem igen. Det är hemskt.

”Bättre under Saddam”

Rapporterna handlar om förstörda kyrkor, om kristna som mördats för sin tro av framförallt muslimska extremistgrupper. Samma extremistgrupper förföljer också olika etniska minoriteter, men även muslimer som de anser har en avvikande åsikt.

– Irakiska regeringen klarar inte av att skydda dem. De hade bättre skydd under Saddams tid.

På Migrationsverket vill man inte kommentera Svenska kyrkans engagemang och Aktion 2010.

– Men vi kan inte överpröva de beslut om avvisning som Migrationsdomstolarna redan tagit. Och för att besluta om verkställighetshinder, måste vi få in nya uppgifter som styrker skyddsbehovet, säger Fredrik Bengtsson, presstalesman på Migrationsverket.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.