Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Kyle anklagas för rasistiska skämt

Det har blossat upp en rasism-debatt efter måndagens Guldbaggegala. - Det kändes som ett ras-tema. Manuset var uselt, säger långfilmskonsulenten Baker Karim.

Flera gäster på Guldbaggegalan reagerade starkt på programledaren Sissela Kyles skämt. Bland annat presenterade hon prisutdelaren Kodjo Akolor med "Nu blir det färgfilm" och använde ordet "neger" om presentatören Marika Carlsson.

Regissören Farnaz Arbabi var på galan och skriver på Twitter att Sissela Kyles manus, som skrivits av Calle Norlén, var "bitvis rasistiskt och pinsamt".

Att Marika Carlsson har gett en show som heter En negers uppväxt tycker hon inte duger som förklaring.

"Att använda n-ordet är aldrig okej, spelar ingen roll om det är ett citat." skriver Farnaz Arbabi, som till slut valde att lämna galan.

Baker Karim, långfilmskonsulent på Svenska Filminstitutet (SFI) var också på galan och är kritisk mot hur Sissela Kyle uttryckte sig.

- Varje gång någon som inte var vit och född i Sverige skulle upp på scen så hade hon en kommentar om det. Det var vid åtminstone tre tillfällen: När hon presenterade Marika Carlsson, Özz Nûjen och Kodjo Akolor, säger han till GP.

Sammantaget blev det ett mönster som han anser är rasistiskt.

- Det kändes som ett ras-tema. Att man inte kan presentera en färgad person utan att göra en grej av det är bara larvigt. Det var ett uselt manus.

Han tillägger:

- Nu kommer det säkert börja snackas om överkänslighet. Men allvarligt talat, de får skärpa sig.

Du jobbar ju själv hos arrangören SFI. Kommer du att ta upp det här internt?

- Ja, men absolut. Det tänker jag göra.

Anders G Carlsson, SVT:s projektledare för galan, beklagar det inträffade.

- Jag har pratat med Calle (Norlén) i dag. Han och Sissela (Kyle) ville hylla de presenterade. Det är tråkigt att folk blir upprörda över sådant som inte är menat att provocera. Det var verkligen inte avsikten.

Vad tycker du själv om skämtet "Nu blir det färgfilm" när Kodjo Akolor skulle presenteras?

- Det var en anspelning på hans namn, inte att han inte har vit hudfärg, men när jag hör det nu är det klart att det föll väldigt olyckligt.

Anders G Carlsson tror att en del av problemet ligger i att manuset blev för rappt och hårt skruvat.

- Ibland kan det bli lite för smart och vi tog kanske för givet att tittarna hade mer förkunskaper än de hade. Det var att begära lite för mycket att alla skulle veta vad Marika Carlssons föreställning heter.

Med facit i hand medger han att skämten om Akolor, Carlsson och Nûjen inte blev bra.

- Om jag fått leva om mitt liv hade vi strukit det. Det är jättebeklagligt om folk tar illa vid sig. Vi ville underhålla men det föll fel och det var inte vår avsikt, jag är den första att beklaga det.

Flera av Sissela Kyles presentationer syntes inte i SVT, då det delades ut priser även innan sändningen började. På Youtube kan du själv se när hon presenterar Kodjo Akolor:

http://www.youtube.com/watch?v=VqG5bEJKWnU&feature=youtu.be

Mest läst