Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
ta96932b.jpg

Kvinnors och mäns bröstvårtor har samma rätt att synas

Det är dags att inse att kvinnors och mäns bröstvårtor har samma funktion och samma rätt att synas i vårt samhälle och i sociala medier, skriver Aida Skåreby.

Aldrig har vi levt så sexuellt frisläppt som i dag, och aldrig har dubbelmoralen varit så tydlig.

På sociala medier tillåts svankande, sexuellt utmanande bilder på kvinnor medan ammande mammor censureras. Allt görs för att den laddade, kvinnliga bröstvårtan inte ska få synas.

Det är dags att inse att kvinnors och mäns bröstvårtor har samma funktion och samma rätt att synas.

I vårt samhälle råder en allmänt accepterad norm som säger att mäns bröstvårtor får synas, medan kvinnors bara får synas på vissa villkor. Detta ger såklart konsekvenser. Ammande mammor får blickar, tillsägelser och möts av förbud att dia sina barn offentligt. Såväl kvinnor som män får lära sig att den kvinnliga bröstvårtan är något privat, hemligt och förbjudet som varken får visas eller ses i icke-sexuella sammanhang. Det finns flera anledningar till att det är så, och ytterligare anledningar till att censuren accepteras och av vissa till och med försvaras.

Den laddade bröstvårtan

Man skulle kunna tro att det är hela det kvinnliga bröstet som behöver samma rättighet att visas som mäns, men det är faktiskt bröstvårtan som är problemet. Såväl på badstranden som på finare tillställningar, är det allmänt accepterat för kvinnor att bära urringade kläder som avslöjar större delen av brösten. Inte sällan görs reklam för föremål som kosmetikaprodukter och mat, med inslag av ett bröst eller två, dock utan att visa varken bröstinnehavarens ansikte eller bröstvårtor.

På Facebook finns uppladdade bilder på kvinnor med öppen mun, avslöjande kläder och händer som försöker skyla bröstens mittpunkt. Trots anmälningar har bilderna fått stanna kvar, eftersom de inte ansetts ha något naket eller pornografiskt innehåll. Bilder på mammor med ammande barn har däremot blockerats, eftersom de ansetts strida mot Facebooks säkerhetsregler.

De ovan nämnda exemplen talar för samma sak: så länge den kvinnliga bröstvårtan är täckt så är det okej. Annars är det naket, sexuellt och i behov av censur.

Evolutionära och sexuella ursäkter

Rent evolutionärt har kvinnor bröst för att de ska kunna producera mjölk och amma sina barn den första tiden efter födseln, och detta ses av många som den främsta skillnaden mellan manliga och kvinnliga bröstvårtor. Men sanningen är mer komplex än så. Evolutionsbiologen Jared Diamond skrev redan år 1995 i Discover Magazine om hur mjölkproduktion inte är synonymt med att vara kvinna. Han skriver om hur det vid en graviditet utsöndras hormoner i kroppen som stimulerar brösten till mjölkproduktion. Kvinnor har alltså ingen naturlig mjölkproduktion såvida de inte just fött barn, eftersom de då saknar de nödvändiga hormonhalterna. Det är dessa hormoner som vid hormonbehandling även kan stimulera mäns bröstvårtor till att producera mjölk, även om det kan kräva både mer tid och jobb. Kvinnors och mäns bröst har alltså samma möjlighet att producera mjölk, nämligen om de får tillsatta hormoner, via graviditet eller hormonbehandling.

Sexualiseras mer än män

En del menar att kvinnliga bröstvårtor, till skillnad från mäns, är sexuellt laddade. Detta skulle jag vilja säga är resultatet av att kvinnors bröstvårtor, och kvinnor i allmänhet, genom historien sexualiserats i högre grad än män. Det lever kvar i de exempel jag nämnde i början av artikeln och Tom Ford-reklamen.

Genom media och reklam lever normen om kvinnokroppen som sexuellt objekt kvar. Detta förmedlar två orättvisa kontrastbilder av bröstvårtan som kvinnligt funktionell respektive manligt likgiltig vilket inte speglar verkligheten. Hos de flesta män är nämligen bröstvårtorna också en viktig erogen zon, som är känslig för beröring.

Synlighet på lika villkor

Huvudargumenten mot att kvinnliga bröstvårtor är annorlunda än mäns är därmed bevisligen långt ifrån vattentäta. Utöver det finns det flera fördelar med att kunna visa bröstvårtor på lika villkor. För att en ammande kvinna ska kunna vistas utanför hemmet, förutsätter det att hon kan amma offentligt. Allt annat gör att hon blir isolerad. En ökad tolerans för bröstvårtan leder även till bättre förståelse för människokroppen, både inom och mellan könen.

Alla kvinnor ska inte tvingas till att gå topless på stranden, och alla män ska inte tvingas täcka sina bröstvårtor. Det ligger ingen valfrihet eller rättvisa i ett sådant utövande. Det jag vill betona är att bröstvårtor ska få synas på lika villkor oavsett könet på ägaren. Om det sedan är opassande att visa dem under Nobelmiddagen eller acceptabelt vid midsommarlunchen, är något som styrs av andra rådande normer och tillhör en annan debatt. För nu räcker det att konstatera att vi har ett ojämlikt synsätt på bröstvårtor som inte gynnar någon som vill leva i ett tolerant och öppet samhälle.

Aida Skåreby

Bild - 2
Aida Skåreby
Mest läst