Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
_AI25791
Könsfördelningen är fullt acceptabel, tycker Upphandlingsbolagets vd Inger Ek och styrelseordförande Eva Ternegren (MP).

Kvinnorna rycker fram i Göteborg

I de större kommunala bolagen är det snart lika många kvinnliga vd:ar och ordföranden som män.

Antalet kvinnor i de kommunala bolagsstyrelserna ökar i rask takt. I nära 40 procent av de kommunala bolagen i Göteborg är antalet kvinnor i styrelserna 50 procent eller fler. I 40 procent av bolagen är kvinnorepresentationen i styrelserna från 26 till 49 procent.

Kvar på botten ligger nio bolag inom tunga sektorer som energi, bostad och näringsliv och skvalpar, med en representation på lägre än 25 procent.

Men utvecklingen går framåt. Om man jämför med för tio år sedan var kvinnorepresentationen inte mer än drygt 20 procent i kommunala bolag, enligt en nationell undersökning vid Göteborgs universitet.

– Förändringen tolkar jag som ett tecken på att partierna har bestämt sig för att det ska vara 50/50, så detta är en politisk styrd process. Göteborg stadshus ger förslag till struktur, och sedan är det partierna som gör sina nomineringar så att det blir den balans man vill ha, säger Hans Olsson, tillförordnad vd för Göteborgs stadshus, som är koncernbolag och äger de kommunala bolagen.

Ett av dessa över 100 kommunala bolag är Göteborg Upphandlingsbolag, som är stadens gemensamma inköpscentral av varor och tjänster till alla förvaltningar och bolag och omsätter årligen drygt 5,5 miljarder kronor.

Det är också ett av de kommunala bolagen där kvinnor är i majoritet. På alla sätt. 62 procent av styrelseledamöterna är kvinnor, vd och ordförande är också kvinnor.

– Vi arbetar ju utifrån sakområden och sedan jag började här 2008 har det varit relativ jämvikt i Upphandlingsbolaget. Det är den verklighet jag har levt med, så för mig är det helt naturligt. Och det har fungerat bra, säger vd:n Inger Ek.

– Så jämn balans som möjligt är bara bra för verksamheten, säger hon.

Eva Ternegren (MP) är ordförande i Upphandlingsbolaget och har ett starkt intresse för näringsliv och en lång erfarenhet av styrelsearbete.

Det har hänt en hel del sedan hon fick sin första styrelsepost i en arbetsgivarförening för drygt 15 år sedan. Hon var den första kvinnan.

– Det var en kulturchock både för männen och för mig. Först körde man taktiken – hon finns inte. När jag begärde ordet fick jag det aldrig. Till slut blev jag arg över att bli ignorerad och sa ifrån. Det blev alldeles tyst, men det hände aldrig igen, berättar hon.

Som kvinna kunde hon bryta mönstret och lyfta frågor som man inte brukade tala om. Som vd:s lön till exempel.

– I styrelsearbete tror jag att kvinnor är mer inne på det operativa, man gillar att känna till saker mer i detalj. Det kan uppfattas som lite negativt om man vill hålla sig till den strategiska nivån. Men min erfarenhet är att kvinnor är lite mer hands-on. Och att man vågar vara ”lite dum”. Om man inte vet så frågar man, vilket kan vara svårare för män, säger Eva Ternegren.

I Göteborg får alla styrelseledamöter från de politiska partierna gå en styrelseutbildning för att lära sig styrelsens arbete och vilket ansvar den har.

Vilken är din erfarenhet av den ekonomiska kunskapen i styrelserna?

– Man har lite olika inställningar. En del politiker menar att man får utgå ifrån att förvaltningen har skött sig, och att man inte ska sitta som en räknenisse och kolla årsredovisningar till exempel. Själv är jag van att läsa resultat- och balansräkningar, kolla siffror och hitta konstigheter. Men de flesta förstår att följa den ekonomiska utvecklingen. Man hänger med i de stora dragen, säger Eva Ternegren.

Att fördelningen i dag är 45/55 mellan kvinnor och män i de kommunala bolagen tycker båda är acceptabel.

– Men det finns en trend som är statistiskt belagd, och det är att fler kvinnor än män som hoppar av. Och det är särskilt de unga kvinnorna. Det är bara ”sega tanter” som jag, som orkar sitta, säger Eva Ternegren.

Mest läst