Kvinnor kan hindras från att rösta i valet

Polisen befarar att kvinnor kan hindras från att rösta i utsatta områden. I ett yrkande i kommunstyrelsen vill de rödgröna att man snarast utreder förebyggande åtgärder.
– Vi tycker det är oerhört allvarligt om det skulle finnas några sådana risker i Göteborg, säger Daniel Bernmar (V), kommunalråd med ansvar för demokratifrågor.

ANNONS
|

Polisen har uttryckt oro över att kvinnor i utsatta områden kan hindras från att rösta.

– Vi har noterat vid ett antal tillfällen och vid olika val att människor har hindrats, eller att man försökt hindra människor, att rösta. Det kan röra sig om att meningsmotståndare och kvinnor hindras från att rösta, säger Stefan Hector, polisens kommenderingschef för valet i Sverige 2018.

Det handlar om parallella maktstrukturer i utsatta områden, menar han. Exempelvis klaner, olika sorters familjestrukturer, som förbjuder medlemmar från att rösta.

– Vi har noterat ett problem som finns i landets utsatta områden, och utsatta områden finns det även i Göteborg och region Väst, säger Stefan Hector.

ANNONS

LÄS MER:"Män i Angered hindrade andra från att rösta"

"Oerhört allvarligt"

Daniel Bernmar (V), kommunalråd med ansvar för demokratifrågor, tycker det är besvärande.

– Vi tycker det är oerhört allvarligt om det skulle finnas några sådana risker i Göteborg. Det är viktigt att vi agerar, säger Daniel Bernmar.

Även politisk extremism är ett orosmoment som polisen flaggat för. Man menar att våldsamheter vid politiska samlingar kan påverka valets utgång.

– Göteborg har en extremt aktiv nazistisk organisation, som också är beredd att använda våld. Eftersom de högerextrema växer så leder det även till att vänsterextrema triggas, så det finns på bägge kanterna, säger Daniel Bernmar.

Polisen påpekar samtidigt att otillåten påverkan inte påverkar valresultatet i stort, utan att det handlar om enskilda individers frihet och rättigheter.

Vill utreda riskerna

På kommunstyrelsens sammanträde på onsdagen lade de rödgröna ett yrkande om att tillsätta en utredning. Man vill att stadsledningskontoret får i uppdrag att utreda riskerna, samt återkomma med konkreta åtgärder. Man vill även få till fler förtidsröstningslokaler för att öka valdeltagandet i utsatta områden.

Dock beslutades det på sammanträdet att skjuta upp ärendet.

Helene Odenjung (L), oppositionsråd, vill att ärendet kompletteras med ytterligare uppdrag. Hon ser att man även tittar närmare på åtgärder mot så kallad "family voting", att flera personer går in ett bås samtidigt och instrueras i hur de ska rösta, samt att valförrättarna har rätt utbildning.

ANNONS

– När det väl är uppe så finns det en del andra saker vi vill säkerställa. Det handlar om att säkra rättssäkerheten, säger hon.

I stället kommer ärendet upp på sammanträdet den 11 april. Helene Odenjung anser att man överlag att man är eniga i frågan om otillåten valpåverkan.

– Man ska aldrig hamna i situationer där man hindras från att rösta. Att det har förekommit, det vet vi, säger hon.

ANNONS