Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
"Fri konst ska vara fri, säger Carolina Falkholt när hon får höra om kommunens beslut.

Kvinnokön gick inte hem hos kommunen

Konstnären Carolina Falkholt fick i uppdrag att måla en vägg på en högstadieskola i Nyköping. Ett verk som kommunen nu tänker måla över. Konstansvariga Eva Josephson ber i ett mejl konstnären att komma tillbaka och "måla om det till något mer subtilt".

Carolina Falkholt, internationellt erkänd graffitimålare och konstnär från Göteborg, var nyligen aktuell på Galleri Åberg i Göteborg med utställningen Min jävla fitta. Hon återkommer gärna till kvinnokön i sina verk, och väckte i somras debatt när hon smyckade en skola i Halmstad.

I höstas fick hon i uppdrag av Eva Josephson, konst- och utställningsansvarig på Nyköpings kommun, att göra en väggmålning på en tolv kvadratmeter stor vägg på en ny högstadieskola, som invigs hösten 2014.

Arkitektritningar skickades till Carolina Falkholt. Eftersom hon alltid arbetar platsspecifikt tog hon fasta på högstadieskolans hårda verbala miljö, där nedsättande ord gärna virvlar i luften.

Från onsdag till fredag har konstnären nu varit på plats i Nyköping och färdigställt verket, med titeln Övermålning. Där har hon skrivit skymfande ord mot kvinnor, ord som hon sedan målat över. Delar av verket föreställer också en kvinnokropp. Vid hemkomsten till Göteborg på fredagen fick hon ett mejl från sin uppdragsgivare:

"Din målning är fin och har vackra färger, men vi är inte nöjda med motivet. Är det möjligt för dig att komma hit och måla om det till något mer subtilt?"

– Jag blev så klart förfärad, säger Carolina Falkholt.

– Jag tänkte att det här beror ju på en kunskapsbrist. De kan inte vara medvetna om hur jag jobbar.

I ett svarsbrev förklarar hon att hon "självklart anser det oacceptabelt att be en konstnär förändra sitt färdiga verk". Hon undrar också varför de vände sig till just henne om de ville ha "harmlös utsmyckning". Hon uppmanar den konstansvariga på Nyköpings kommun att "ta sitt förnuft till fånga och försvara konstens fria ställning".

När GP söker Eva Josephson säger hon först att vi kan ringa om en kvart. Sedan hälsar hon via sms att hon "inte orkar prata just nu". I stället hänvisar hon till kommunens informationsavdelning.

Susanna Mörner, kommunikatör och ansvarig för barn-, utbildnings- och kulturfrågor på Nyköpings kommun, berättar att kommunen nu tagit det drastiska beslutet att måla över Carolina Falkholts beställda verk.

Varför?

– När Eva Josephson och byggprojektledaren Pasi Rönkkö såg vad målningen föreställde, en vagina, tyckte de att den var stötande.

På vilket sätt skulle det vara stötande med en vagina?

– Det ligger förstås i betraktarens öga. Motivet lämpar sig utmärkt i en konsthall eller liknande. Men här är det uppfört på en högstadieskola där eleverna inte kan välja om de vill ta del av verket eller inte. Målningen syns tydligt, också från entrén.

Nu tänker ni måla över verket. Är inte det censur?

– Carolina Falkholt fick i uppdrag att utgå från skolans inriktning på teknik, vetenskap och att den ligger nära havet. Hon skulle göra ett verk där hon utgick från visionen kring skolan.

Men är det inte just det hon gör?

– Vi vill poängtera att vi tycker att hon har gjort ett jättevackert verk, i fina färger. Men det lämpar sig inte för minderåriga. Motivet är stötande för den åldersgruppen, och mer lämpligt för gymnasiet.

Funderar inte just 13–15-åringar mycket på sex? Vad skulle hända om de utsattes för verket?

– Kanske skulle det födas en hel del bra och konstruktiva diskussioner, men det kan vi inte sia om nu.

Mest läst