Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Kvinnodagen: Kvinnor jobbar gratis

  Kvinnor arbetar gratis efter klockan 15.51. Det budskapet sprider flera organisationer under internationella kvinnodagen, för att uppmärksamma löneskillnaden mellan kvinnor och män.

  Skillnaden i lön var 14,3 procent under 2010. Det är den siffran Sveriges Kvinnolobby utgått ifrån när de bildade den så kallade 15:51-rörelsen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Översätter man löneskillnaden 14,3 procent till en arbetstid mellan klockan 8 och 17 betyder det nämligen att kvinnor arbetar gratis efter klockan 15:51, resonerar initiativtagarna.

  Under den internationella kvinnodagen, den 8 mars, kommer rörelsen att satsa på den digitala kampanjen Lön hela dagen. Med hjälp av sociala medier kommer deltagare över hela landet uppmanas att sprida budskapet. I ryggen har Sveriges Kvinnolobby bland annat flera fackförbund och politiska kvinnoförbund.

  Den internationella kvinnodagen uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Datumet firas bland annat av FN och i många länder är 8 mars en nationell helgdag.

  Årets tema för UN Women i Sverige är "Kvinnor i Nordafrika – Den arabiska våren: Kvinnor i demokratiprocesser". Bland talarna finns bland andra finansminister Anders Borg och den tidigare S-toppolitikern Margareta Winberg, numera ordförande för UN Women Sverige.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.