Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Kvinnodagen firas hela helgen

Dans och sång, armbrytning och fester. Redan i helgen drar firandet av internationella kvinnodagen igång.

På måndag den 8 mars firas internationella kvinnodagen för hundrade gången. Men redan i helgen uppmärksammas dagen på flera ställen runt om i Göteborg.

LÖRDAG 6 MARS

* Bältespännarparken: Klockan 11–16 möter Försvarsmakten allmänheten och berättar om sin verksamhet och vilka möjligheter det finns för den som vill arbeta inom Försvarsmakten.

Från kl 15.00 finns general Berndt Grundevik på plats.

* Klockan 13–17, Hagabion: Nätverket mot Trafficking och nätverket Att Nå Ut uppmärksammar den Internationella kvinnodagen med en temadag med rubriken "Fotbolls VM – folkfest och folkfördärv". Gratis inträde.

* Presskonferens med kända kvinnoaktivister som Nawal al Sadawi från Egypten, Malalai Joya från Afghanistan, Azer Majdi från Iran som kämpar mot den politiska islam och lagar som räknar kvinnor som underlägsna medborgare. Klockan 14, Victoriahuset.

* Det ordnas fest i Teendreams lokaler på Ångpannegatan på Hisingen mellan klockan 19 och 02. Fem tjejer från samhällsprogrammet på Schillerska gymnasiet har tagit initiativet att ordna disco och samtidigt samla in pengar till Barncancerfonden. Det kommer att finnas två olika inträdesavgifter, 60 kronor för den som vill vara med på insamlingen till Barncancerfonden och 40 kronor för övriga.

* Tjejfest United Sisters, Agora, Frizonen Simone, Modiga Tjejer, Guts, Allégården och Gårdstens Fritidsgård. klockan 16–20

SÖNDAG 7 MARS

* Gör som kvinnor runt om i världen – Go Red! Elite Park Avenue

Klockan 14–16 föreläsningar, klockan 16.30 modevisning med blanda annat Britt Marie Mattsson, Erica Johansson, Chatrine Fritzell, Inger Geigert, Tove Jaarnek, Git Malmros med flera.

Pris: 300 kronor medlem, 350 kronor icke medlem inkl lättare förtäring. Utan förtäring 150 kronor.

MÅNDAG 8 MARS

* Världskulturmuseet:

Världens största armbrytartävling för kvinnor World Challenge arrangeras. Sjufaldiga världsmästarinnan Heidi Andersson kommer att tävla.

Parallellt med tävlingen erbjuds seminarier, föreläsningar och utställare med fokus på temat: kraft, styrka och rättvisa. Instruktörer från armbrytargymnasiet och Göteborg Armsport är på plats under hela dagen och instruerar alla som vill lära sig grunderna i armbrytning.

Dessutom blir det armbrytning mellan riksdagspolitikern Eva Flyborg och handbollsspelaren Isabelle Gulldén. Invigningstalar gör kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Anneli Hulthén. Biljett till hela arrangemanget kostar 100 kronor.

* Frölunda kulturhus: Floid Gumbo och hennes band David Bäck, Victoria Stridh, Erik Ridderstolpe och Åke Ziedèn bjuder på en musikalisk hyllning till södra Afrikas kvinnor. Konserten börjar kl 19 i stora salen och biljetten kostar 80 kronor.

* På Blå Stället är temat 100 år av kvinnokamp. Programmet, som pågår kl 19–22, rymmer bland annat tal av politikerna America Vera-Zavala, Jamileh Ismael och Ashraf Nasseri. En av frågorna som ställs är varför kvinnors rättigheter och möjligheter i Sverige har försämrats de senaste åren. En utblick på situationen för kvinnor i Palestina och Latinamerika görs också. Flera kvinnliga dansgrupper och artister uppträder: Bollywoodsångerskan Rupika, bolivianska Tunari, ungdomsgruppen Encephelon Crew och palestinska Al Salam.

* Flera politiska partier och ungdomsförbund i Göteborg ordnar också en rad evenemang och demonstrationer på Kvinnodagen.

Mest läst