Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bild - 1

Kvinnliga piloter sent erkända

Över 60 år efter andra världskrigets slut har runt 1 000 kvinnor som skrivits ut ur historien, trots att de flög för flygvapnet, till slut fått sitt erkännande.

Mellan åren 1942 och 1944 var kvinnorna piloter för Women Airforce Service Pilots, så kallade Wasps.

Deras uppdrag var inte att flyga in i stridszoner utan att förflytta flygplan mellan baser, testflyga maskiner som varit inne för reparation och hjälpa till med utbildning.

Deras verksamhet frigjorde manliga piloter som i stället kunde delta i strid.

Runt 38 kvinnor dog i tjänsten men fick aldrig några militära förtjänsttecken. Färre än 300 är i livet i dag.

Vid slutet på kriget fick inte Wasp-piloter integreras i det ordinarie flygvapnet. Precis som så många andra kvinnor som under krigsåren gått från hemmet till arbetslivet blev de i stället arbetslösa.

De fick inget erkännande för sina insatser och erkändes veteranstatus först 1977.

– Vi erkänner att Wasparnas stolta tjänstgöring alltför länge inte uppmärksammades i ord, eller i handling. Som det står i resolutionen i dag: ”Det fanns inga hedersbetygelser, inga fördelar och mycket få tack”, sade representanthusets talman Nancy Pelosi.

Hon talade vid en ceremoni där man delade ut kongressens guldmedalj till runt 170 kvinnor, mellan 80 och 90 år gamla, varav många i sällskap av sina familjer.

Lois Nash, 89, från South Carolina tog värvning som 22-åring precis efter den japanska attacken på Pearl Harbor. Hon beskrev ceremonin som ”underbar” och tillade att det var en total överraskning:

– Vi hade ingen aning om att det här skulle hända efter alla dessa år.

Mest läst