Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Kvinnan i guld

Drama

Drama

Kvinnan i guld

Regi: Simon Curtis, USA/Storbritannien, 2015 (109 min)

Brittiska karaktärsskådespelerskan Helen Mirren ger flera exempel på att hon förmodligen är bäst i världen på att leverera sylvassa sarkasmer i det verklighetsbaserade dramat Kvinnan i guld, som inleds i Los Angeles 1998.

Judiska änkan Maria Altmann (Mirren) beslutar sig för att anlita den ambitiöse, men oerfarne advokaten Randy Schönberg (Ryan Reynolds, långt över normal standard) för att få hjälp med att kräva tillbaka de konstverk nazisterna stal från Marias familj i Wien 1941.

Juridiskt sett ett glasklart fall, men så kallad konstrestitution är ingen enkel sak när man i Wien ställs mot nitiska byråkrater och myndighetspersoner som hävdar att konstverken tillhör den österrikiska staten.

Det omaka paret Randy och Maria är dock envisa av sig. Tavlan Kvinnan i guld, värderad till 100 miljoner dollar och som föreställer Marias moster, skall helt enkelt plockas ner från Galleriet Belvedere för att fraktas till USA.

Regissören Simon Curtis har stundtals svårt att hitta den rätta balansen mellan drama, komiska inslag, sentimentalitet och, i viss mån, spänningsfilm. Möjligen är tillbakablickarna nödvändiga för att en yngre publik skall förstå vad filmen handlar om – egentligen – men jag hade gärna sett mer av Mirren och Reynolds.

Men hur man än vrider och vänder på saken: Mirren är i absolut toppform och filmens budskap är lika glasklart som viktigt: Vi får aldrig glömma det förflutna. Aldrig glömma nazisternas terror. Aldrig glömma Förintelsen. 

Mest läst