Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kvinna släppt i Jemen

Polismyndigheterna i Jemen släppte på söndagskvällen den kvinna i 20-årsåldern som förhörts i samband med paketbomberna. Det säger en anhörig till nyhetsbyrån Reuters. Kvinnan har frigetts under förutsättning att hon infinner sig om hon kallas till ytterligare förhör.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kvinnan som lämnade in paketen med de två bomber stoppades på väg från Jemen till judiska församlingar i Chicago i fredags kunde spåras med hjälp av ett telefonnummer som hon uppgivit för ett fraktbolag. Hon greps i lördags kväll med sin mor i deras hem.

Hennes advokat hävdar att studenten kan ha utnyttjats av andra och varit ovetande om paketens verkliga innehåll.

Enligt kamrater på universitetet i Sanaa hade kvinnan inga religiösa eller radikala kopplingar och gick sista året på en utbildning i datateknik, skriver Reuters.

Misstänkt saudier

USA misstänker i stället att Ibrahim Hassan al-Asiri, en känd saudisk bombmakare som tros samarbeta med al-Qaidas jemenitiska gren (Aqap), kan ligga bakom paketen med sprängämnet PETN väl gömt i färgpatroner till skrivare kopplade till utlösningsmekanismer.

Enligt John Brennan, Vita husets rådgivare i terrorbekämpning, antyder rättstekniska undersökningar att paketbomberna tillverkats av samma person som gjorde den bomb som nigerianen Omar Farouk Abdulmutallab hade i sina underkläder på ett plan till USA förra juldagen och den bomb som användes vid attentatet mot saudiske prins Mohammed bin Nayef i augusti förra året.

Undgick upptäckt

Flygbolaget Qatar Airways meddelade att en av bomberna transporterades med två passagerarplan innan paketet hittades av polisen på Fedex anläggning i Dubai. Sprängämnet passerade därmed obemärkt genom säkerhetskontroller och förbi bombsniffande hundar, och upptäcktes först efter tips från Saudiarabiens underrättelsetjänst.

Det andra paketet fastnade på East Midland-flygplatsen i England och Storbritanniens inrikesminister Theresa May meddelade på söndagen att man ser över säkerheten för all inkommande frakttrafik till landet. Enligt fackförbundet British Airline Pilots Association (Balpa) har piloter varnat i åratal för att fokuseringen på passagerarplan lämnat ett hål i säkerheten kring fraktflygplan.

Fedex och UPS stoppade försändelser från Jemen sedan USA, liksom Tyskland, skärpt flygsäkerheten.