Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
763843.jpg

Kvartett kvar i häktet

Fyra av de högstadieelever som misstänks för det brutala överfallet på Carl-Eric, 61, sitter kvar i häkte. Nu har dock förvaltningsrätten bestämt att platser inom ungdomsvården måste fixas fram.

Sammanlagt sju ynglingar (födda 1996 och 1998) från nordöstra Göteborg ingår i förundersökningen efter den synnerligen grova misshandeln på Kortedala Torg, söndagen 18 mars.

En 14-åring omhändertogs omedelbart av socialtjänsten, med hänvisning till hans låga ålder.

Av de övriga sex har två tillfälligt skickats ut på ungdomshem, inom ramen för LVU. En av dem, som fram tills nyligen betraktades som en lovande idrottsman, kräver ett frisläppande.

15-åringen hävdar, enligt förvaltningsdomstolens protokoll från slutet av förra veckan, att han är helt oskyldig och endast funnits med som vittne till angreppet mot Carl-Eric.

Den andre vårdade 15-åringen förnekar också inblandning. Men han accepterar – mot sin mammas och pappas uttryckliga vilja – en fortsatt LVU-placering.

Han säger, enligt det skriftliga beslutet, att ”han förstår att det som skett är allvarligt och att händelsen måste utredas”.

Kvartetten som häktades den 1 april har, genom förvaltningsrätten, också tilldelats väntande, öppna platser inom ungdomsvården.

Det kan bli aktuellt med en förflyttning från Skånegatan till exempelvis Fagared i samband med fredagens omhäktningsförhandling.

Den 15-åring som erkänt att han råkat i handgemäng med Carl-Eric – och som framhärdar att det handlat om nödvärn – vill omedelbart komma från häktet och ut på behandlingshem i väntan på eventuellt åtal och rättegång.

Hur hans föräldrar ser på sonens behov är oklart, eftersom advokaten och rätten ännu inte lyckats få någon kontakt med dem.

Detsamma gäller för övrigt en annan av de häktade 15-åringarna. Myndigheterna hade inte heller i hans fall kunnat nå vårdnadshavarna, nio dygn efter gripandet.

Pojken anmäldes under 2011 för skadegörelse (april) och misshandel, olaga hot och mopedstöld (augusti) och har utretts av polisen enligt LUL (lagen om unga lagöverträdare).

Den häktade 16-åringen och hans anhöriga godtar omhändertagande enligt LVU, i stället för att tvingas sitta inlåst bland vuxna.

Den femte 15-åringens föräldrar motsätter sig vidare frihetsberövande.

De uppger att sonen sköter skolan och aldrig tidigare varit involverad i kriminalitet. Killen själv påstår att han inte deltagit i brottet och inte alls har något normbrytande beteende.

Varken polisen, företrädare för Sahlgrenska eller släktingar kunde i går kommentera Carl-Erics hälsotillstånd.

Mest läst