Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Linnéa Stolt Hellberg var en av deltagarna i lördagens flashmob.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kurragömma på Ikea

- Det här har jag drömt om sedan jag var liten. Det är det absolut bästa stället att leka kurragömma på, säger Ida Gustafsson, som var med på lördagens flashmob på Ikea.

Några tjejer kom i tomteluvor, en kille hade piratmössa och en annan röda kaninöron. Annars kom de flesta med helt vanliga mössor eller kepsar. Alla med det gemensamma målet: att leka kurragömma på möbelvaruhuset i Bäckebol. Huvudbonad var kännetecknet för att skilja deltagarna i leken från de vanliga lördagsshopparna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det här ska bli kul, men man vet aldrig hur många som kommer, säger Jens Hendar lite nervöst en trekvart innan leken ska dra igång och det fortfarande inte har dykt upp några deltagare.

Det är första flashmob som han arrangerar, men har tidigare varit med på både kuddkrig och vattenkrig, stått staty i Nordstan och sprungit i slow motion på Centralen. Han gillar att leka och ser flahmob som ett sätt att bryta vardagen.

Inbjudan har han skickat ut via Facebook och i går förmiddag hade över 3 000 personer svarat att de skulle komma. Jens hoppas på 700, men 300–400 personer är nog en mer rimlig uppskattning av det hav av förväntansfulla och leksugna människor som en halvtimme senare småhuttrande lyssnar när Jens drar reglerna.

- Ikea tycker det är kul att vi är här, men vi får bara vara på andra våningen och inte förstöra något. Vi är tio som letar och ni får en kvart på er att gömma er. Ta det lugnt där inne och ha kul, säger han och så är leken igång.

Ungdomarna väller in i varuhuset och trots att personalen ropar ut i högtalarna vad som pågår undrar många kunder vad de har hamnat i. En och annan blir irriterad, andra tycker att det är rätt kul.

- Först blev jag väldigt konfunderad när de sa i högtalarna att man inte fick hoppa i sängarna. Jag förstår inte riktigt vad de gör, men ungdomarna verkar tycka att det är kul, säger Gun Vestman som tittar på möbler med maken Tony.

Runt omkring dem letar deltagarna gömställen: bakom gardiner, under sängar, bakom soffor, under mattor (!) och i hyllor. Bäst lyckas nog Mattias Åkerberg som får hjälp av kompisen Oskar Hanska att bli helt övertäckt av gula plastkassar.

Leken är över på en halvtimme och efteråt sitter Jens Hendar i en av sofforna vid ingången och pustar ut. Det blev inte riktigt som han hade tänkt sig, och det hela gick lite för snabbt, tycker han.

- Men det var kul att få gömma sig, sammanfattar han.

Nästa flashmob planerar Jens Hendar till februari. Då är det snöbollskrig som gäller.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.