Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

gil

Kuppen: målade om parkering till handikapplatser

Förra året målades alla parkeringsplatser utanför Stora Teatern om till handikapplatser - allt för att kasta ljus på problemen kring tillgänglighet i Göteborg. Nu har de som låg bakom kuppen släppt en film som visar hur det gick till.

Det var den 1:a december i fjol som de morgontrötta bilisterna i centrala Göteborg fick sig en rejäl överraskning. Alla parkeringsplatser utanför Stora teatern hade målats om till handikapplatser, vilket P4 Göteborg var först att rapportera om. Bakom kuppen låg Gil (Göteborgskooperativet för independent living) som samordnar personlig assistans. De har nu släppt en film om hur det gick till när kuppen genomfördes.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi ville visa att det är orimligt att så mycket i dagens samhälle är otillgängligt, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare på Gil.

Han upplever att samhället är exkluderande för de som har någon typ av funktionsnedsättning, och att frågor om tillgänglighet har för låg prioritet i stadsplaneringen.

- Göteborg är i ett viktigt skede nu, med västlänken och mycket annat som planeras, och då måste man tänka på de här sakerna, säger Anders Westgerd.

Det är någonting som Göteborgs stad håller med om. Eva Eriksson är marknadskoordinator på Trafikkontoret och hon berättar om hur det går till när det byggs i staden:

- Det finns en prioriteringsordning som innebär att gångare och cyklister kommer högst, följt av kollektivtrafik, blåljus och färdtjänst, säger Eva Eriksson.

- Men tillgängligheten för funktionshindrade är också högt prioriterat. Alla människor är lika mycket värda och ska ha samma möjligheter att ta sig fram.

Hon medger däremot att det är en sak att rita förslag - i verkligheten blir det ofta kompromisser:

- Man önskar alltid att man kan göra mer, men vi har alltid med tillgängligheten i tänket, säger Eva Eriksson.

Att den uppmärksammade kuppen genomfördes utanför stora teatern motiverar Gil genom att den är ett landmärke i centrala Göteborg, men att det blev just handikapprutor har en mer tänkvärd förklaring:

- Den är väldigt symbolisk. Man kan se den som ett privilegium, men den signalerar också att det är den enda platsen som vi har rätt till. Vi hade hellre haft rätt att vara överallt, säger Anders Westgerd.

Men är inte det här skadegörelse?

- Det blev inga polisiära påföljder, men vi fick en saneringsnota från Göteborgs stad på 17 000 kronor, säger Anders Westgerd.

Hur kändes det?

- Det var ganska planerat, men egentligen hade det varit mer passande med en tårta och ett tack för att vi gjorde Göteborg mer tillgängligt.

Mest läst