Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Kungsholm ska åter till Göteborg

  Hon byggdes för Svenska Amerikalinjen men är nu flytande hotell i Oman. Nu vill en grupp entusiaster få hem M/S Kungsholm till Göteborg igen.

  Fartyget byggdes för Svenska Amerikalinjen och levererades 1966. Jungfruturen gick till New York och enligt Sjöfartstidningen seglade hon för det svenska bolaget i tio år. Därefter såldes hon vidare och genom åren har Kungsholm IV haft flera olika ägare och många olika namn.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  I dag heter hon Veronica och ligger i hamnen i staden Duqm i Oman och beskrivs som stadens första och enda flytande lyxhotell. Men en grupp entusiaster i Göteborg vill ändra på det och ta tillbaka Kungsholm till Göteborg igen. Ingela Ivarsson Olsson är en av initiativtagarna och det är hennes stora intresse för Göteborgs sjöfartshistoria som driver henne.

  - Det finns stora kulturella värden i att bevara Kungsholm IV. Det är det enda av Amerikalinjens kryssningsfartyg som finns kvar, resten är skrotade. Vi har ju Marieholm, men det är inget kryssningsfartyg, säger hon.

  Att få hem Kungsholm IV skulle enligt Ingela Ivarsson Olsson berika staden kulturellt på flera sätt. Hennes tanke är att det skulle återställas till sitt ursprungliga skick exteriört, K-märkas och kopplas samman med verksamheten på bland annat Sjöfartsmuseet. Samtidigt skulle fartyget drivas vidare som hotell med adressen Amerikakajen och på så sätt bära sina egna kostnader. Dessutom räknar Ingela Ivarsson Olsson med att fartyget skulle ge många arbetstillfällen i Göteborgsområdet, både i samband med renovering och drift.

  - I våras när jag kontaktade ägarna var fartyget inte till salu. Men i höstas kom det ut på marknaden, säger Ingela Ivarsson Olsson och berättar att prislappen ligger på dryga 27 miljoner dollar vilket motsvarar nära 170 miljoner kronor.

  Hur har ni tänkt finansiera det hela?

  - Vi tittar på olika sätt, bland annat kan man söka pengar ur olika fonder.

  Ingela Ivarsson Olsson försöker nu att sprida kunskap och engagemang kring fartyget. Förra våren startade hon facebookgruppen "Kungsholm IV tillbaka till Amerikakajen" och såväl politiker som andra aktörer med inflytande i frågan kontaktas nu för möten.

  - På tisdag ska vi träffa biträdande kommunalrådet Mats Arnsmar, (S). Vi försöker också få ett möte med Göteborg & Co med anledning av deras projekt 2021, säger Ingela Ivarsson Olsson.

  I satsningarna inför stadens 400-årsjubileum är nämligen ett av målen att stärka varumärket Göteborg internationellt.

  - Det tror vi att Kungsholm skulle göra, säger hon.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.