Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Kungsbacka Graphic i konkurs

  Kungsbacka Graphic AB begärde sig själv i konkurs på måndagen. Med skulder på 27 miljoner till bankerna såg vd Leif Axelsson ingen möjlighet att fortsätta.

  Det hjälpte alltså inte att leverera kataloger och andra reklamtrycksaker och skicka med 2 500 långtradare varje år till 15 länder. Om inte konkursförvaltare Arne Rhodin, som utsågs av Varbergs tingsrätt i går, kan driva företaget vidare i ny form eller hitta en ny ägare hotas jobbet för 185 anställda.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Och en nästan hundraårig epok är över. Det var nämligen tryckeriet intill Göteborgsvägen norr om Kungsbackas stadskärna som under namnet Elanders försåg svenska telefonabonnenter med Televerkets kataloger, Rikstelefonkatalogen alltså.

  Men vad är tjocka kataloger av papper i en tid när varje företag med självaktning lägger ut sin katalog på hemsidan på nätet? Sedan Axelsson tog över sitt företag från Elanderskoncernen 2007 har Kungsbacka Graphic haft svårt att klara motgångarna som följde med finanskris och lågkonjunktur. I omgångar har personal sagts upp, senast i slutet av förra året varslades 50.