Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Kungligt jultal utan skandaler

Kungen sände en tanke till alla ensamma - men nämnde inte de skandalrykten han utsatts för under året.

Kung Carl XVI Gustaf sände i sitt traditionsenliga jultal i Sveriges Radio i dag, juldagen, en särskild tanke till alla som är ensamma och alla svenskar som arbetar utomlands.

– Det är viktigt att se alla de goda krafter som finns omkring oss, sade kungen och lyfte fram vad han kallade hjältar som i det tysta kämpar utan att kanske ens få ett tack.

– Ni ska känna att ni också omfattas av min och min familjs varma julhälsning.

Nämnde inte skandalerna

Under det gångna året har svallvågorna efter fjolårets uppmärksammade bok Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken fortsatt att skölja över kungahuset. Boken innehåller bland annat uppgifter om otrohetsaffärer och besök på strippklubbar. Tidigare denna månad publicerade Expressen en bild som visade en man tillsammans med lättklädda kvinnor. Tidigare denna månad publicerade Expressen en bild som visade en man tillsammans med lättklädda kvinnor. En tidigare nattklubbsägare hävdar att det är kungen som syns på bild, medan experter har sagt att bilden är kraftigt manipulerad.

Om detta nämndes dock inte ett ord i kungens jultal. Kungen vände i stället på steken och valde att "avsluta med att tacka alla som har visat mig och min familj uppskattning under det gångna året".

– Allt det stöd vi har fått betyder mycket för oss. Vi ser fram emot ett nytt år och gläder oss särskilt med kronprinsessparet som väntar sitt första barn.

En liten nation

Ett tema i jultalet var andra länders syn på Sverige.

– Våra resor i utlandet bidrar till att Sverige uppmärksammas i andra länder. De statsbesök som drottningen och jag årligen genomför är en viktig bekräftelse på de goda relationerna mellan vårt land och andra nationer, sade kungen som nämnde Botswana och Polen och även tog upp ett besök hos den svenska styrkan i Afghanistan.

Kungen konstaterade att Nobelprisen får stort genomslag internationellt och är "ett positivt bidrag till Sverigebilden".

– Sverige är en liten nation. För att bygga ett hållbart samhälle är det viktigt med samarbete över gränserna. Det är då vi når de stora målen.

Kungen hann också med att uppmärksamma barns och unga rättigheter. Han uttalade också en vilja att hålla de kungliga slotten öppna "så att alla har en möjlighet att ta del av vår gemensamma historia".

Mest läst