Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Statyn av Oscar I flyttar till Gårda.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kungen Oscar I har lämnat Börsen

Kung Oscar I har gått på semester – i tre år. Först 2018 kommer han åter till den grundrenoverade Börsen i Göteborg.

I över 160 år har den vita marmorstatyn av Oscar I stått i Börshuset på Gustaf Adolfs torg i Göteborg. Statyn är för övrigt gjord av den göteborgsfödde skulptören Johan Peter Molin.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men nu är det dags för semester. Inför den kommande grundförstärkningen av kvarteret Högvakten får den 3,5 ton tunga statyn ett tillfälligt hem i Gårda.

Statyn flyttades under torsdagen med en specialtransport till Higabs högkvarter på Åvägen 17 i Gårda.

Hela Börskvarteret är nu utrymt i väntan på grundförstärkning och ombyggnad.

För att kunna slå ner pålarna för grundförstärkningen behöver golven demonteras och då får även kungligheter flytta på sig.

- Det har inte varit lätt att hitta en lämplig förvaringsplats. Statyn är 2,5 meter hög utan sockel vilket kräver en viss takhöjd, men det svåraste är att överhuvudtaget få in den i en byggnad, säger Svante Thun, projektledare hos fastighetsägaren Higab.

Den lämpliga lokalen hittades så småningom i Higabs eget kontorshus i Gårda. Där kommer Oscar I att stå under projekttiden fram till 2018. Han ska sedan åter flytta hem till Börshuset.

Oscar I var kung av Sverige och Norge 1844-1859. Det var han som la grundstenen vid bygget av Börshuset 1844. Till detta hade man låtit tillverka en murslev i silver som i dag finns på Göteborgs stadsmuseum.

I den urholkade stenen ska en blydosa som innehöll 3 guld-, 11 silver- och 14 kopparmynt samt en större silvermedalj med inskriptioner ha placerats.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.